EGIPATSKA MITOLOGIJA (1): Knjige mrtvih, magične riječi i uživanje u zagrobnom životu

Egipćani su se klanjali bogovima, poštovali ih i prinosili im žrtve. Smatrali su ih gospodarima svijeta. Vjerovali su u desetine bogova.

Piše: ezoterista Zoran Šumadinac

Egipatska mitologija je jedna od mitologija koja se zasniva na totemizmu, odnosno vjerovanju u svete životinje. Karakteriziraju je božanstva s ljudskim tijelom i glavom životinje, s tim da postoje iznimke. Jedna od glavnih odlika religije drevnog Egipta jeste vjerovanje u zagrobni život, čemu svjedoči veliki broj pronađenih grobnica, među kojima su piramide najveće, zatim velik broj mumija, statua, ali i brojna božanstva povezana sa zagrobnim životom. Većina bogova ima ankh, sveti znak života.

Egipćani su se klanjali bogovima, poštovali ih i prinosili im žrtve. Smatrali su ih gospodarima svijeta. Vjerovali su u desetine bogova. Tako je bilo uvijek, osim u periodu Amarne. Po naredbi faraona Ekhnatona, hramovi su zatvoreni, a izgrađen je novi grad – Amarna.

U Amarni su poštovali Atona – Sunčev disk. Prikazima starih bogova uništavana su lica. Za vrijeme invazija Grka, Thoth je povezivan sa Hermesom. Tokom vladavine Rimljana, uvedeno je hršćanstvo, te su hramovi zatvoreni. Izdana je naredba da se zabrani poštovanje poganskih bogova. Tada je Egipat preživio sve, osim gubitka svojih bogova.

Prema egipatskoj mitologiji, prvotno je postojao ocean Nun, koji se spominje kao i bog. Iz njega je izronio brežuljak. Ali postoje tri mita o nastanku bogova iz Nuna. Prvi potječe iz Heliopolisa, Grada Sunca, te govori da je na početku iz Nuna rođen bog Sunca. Izvorni mit kaže da je to Atum, ali je poslije u mitu spominjan Ra. U Novom kraljevstvu, mit govori da je Amon-Ra bog Sunca.

Bog Sunca je ispljunuo Šua i Tefnut, blizance, a iz njegovog oka je nastala Hator. Drugi mit dolazi iz Memfisa, gdje se vjerovalo da je stvoritelj svega i Atumov otac Ptah, bog umjetnika.

Treći mit, iz Hermopolisa, kaže da je na početku postojao i ocean Nun, i bog Nun. Bog Nun imao je ženu Naunet, a oboje su bili vodene sile. Uz njih su bili još neki bogovi, a važniji su Amon i Amaunet. Amon u ovom mitu nije Sunce, već život.

Egipćani su vjerovali da svemir čine bogovi koji su personifikacije elemenata prirode. Geb je Zemlja, on leži dole. Na njemu je Šu, vazduh, koji razdvaja Geba od Nut, neba. Nutino tijelo je nebo, a njime se kreću Sunce, Mjesec i zvijezde. Ocean Nun je oko Geba te predstavlja sva mora, a nalazi se i na nebu pa je nebo plavo. Većina drugih bogova živi na nebu, dok Oziris sa mrtvima živi u podzemlju – Duat. Rijeka Nil je sveta rijeka, a njen bog je Hapy, personifikacija vode i obilja.

Set je vladar pustinja koje okružuju dolinu Nila.

Zagrobni život

Egipćani su vjerovali u život poslije smrti. To vjerovanje potiče iz sage o Izidi i Ozirisu. Oni su vladali Egiptom na početku. Njihov brat Set bio je ljubomoran na njih, pa je skovao izdaju.

Postoje tri mita o tome kako se Set riješio Ozirisa – prva kaže da se pretvorio u krokodila, druga da se pretvorio u vodenkonja, a treća, Plutarhova verzija, kaže da je Oziris žrtva izdaje. Set je ubio Ozirisa, i nastala je smrt. Anubis i Izida su ipak oživjeli Ozirisa, koji je postao vladar carstva mrtvih. Kad bi čovjek umro, njegova bi duša došla u podzemlje – Duat, gdje bi mu se sudilo.

Duši bi postavili mnoga pitanja i naveli grijehe. Anubis bi stajao kraj vage i motrio srce i pero koje simbolizira Ma'at, božicu pravde i istine. Ako bi duša prošla, Thoth bi to zabilježio, a Horus bi dušu odveo Ozirisu, do kojeg su stajale Izida i Neftis.

Pokojnik bi uživao u pogrebnom životu, a mogao se pridružiti posadi Ra, koji je svakog dana putovao nebom donoseći ljudima svjetlost i toplinu. Postojale su posebne Knjige mrtvih i magične riječi koje su sveštenici čitali pri izvođenju obreda. Pokojnika bi mumificirali i položili u grobnicu.

Povezivanje s grčkom mitologijom

Grčka i egipatska mitologija imaju mnogo zajedničkog. Na primjer, Nun je u Grcima bio Pont ili Okean, bog mora. Amon, egipatski kralj bogova tokom Novog kraljevstva, Grcima je bio Zeus. Neitin grčki pandan je Atena. Grci su smatrali da su Thoth i Anubis jednaki Hermesu, pa je nastao Hermanubis.

Oziris je izjednačen s Dionizom, a Set s Tifonom. Hator je Grcima nimfa Io, a Izida Demetra. Grcima su, doduše, bogovi životinjskih glava bili bizarni i neobični, ali su neke prihvatili.

 Važniji egipatski bogovi

Nun – Ocean prema heliopoliskom mitu, bog prema hermopoliskom mitu.

Ra – Bog Sunca, ima glavu orla, u Starom i Srednjem kraljevstvu kralj bogova.

Amon-Ra – Spoj Ra i Amona, boga Tebe, staroga grada.

Amaunet – Prva Amonova žena, nastala iz Nuna.

Khonsu – Bog Mjeseca, zajedno sa svojim roditeljima Amonom i Mut zaštitnik Tebe.

Khepri – bog jutarnjeg Sunca, skarabej.

Atum – bog zalazećeg Sunca, ovnova glava, spoj s Raom (Ra-Atum).

Šu – Bog vazduha.

Tefnut – Boginja  vode, kiše i vlage, lavlja glava.

Hator -Boginja “oko boga Ra”, zaštitnica mrtvih.

Geb – Bog Zemlje i vegetacije.

Nut – Boginja neba, majka zvijezda i bogova.

Oziris – Potomak Nut i Geba, njihov najstariji sin, bog plodnosti.

Izida – Boginja ljubavi, braka i života, Ozirisova žena.

Set – Bog glave vuka, vladar pustinja.

Neftis – Boginja noći i grobnica, Setova žena, Ozirisova ljubavnica.

Anubis – Bog-šakal, prvotno kralj podzemlja, nezakoniti Ozirisov sin.

Horus – bog-sokol, postoje dva Horusa – Sokol i bog ljudskog tijela i sokolove glave.

Thoth – Bog- ibis, zaštitnik pisara, bog Mjeseca.

Sekhmet – Boginja – lavica, ratnica, okrutna i osvetoljubiva.

Seshat – Boginja pisanja, mudrosti i znanosti, zapisničarka bogova.

Neit – Boginja rata, drevna boginja, vlada lukom i strijelom, “Majka Bogova”.

Tawaret – Boginja – vodenkonja, zaštitnica djece i trudnica.

Hapy – Bog Nila i vode, daje plodnost Zemlji, važniji seljacima od samog Ra.

Ma'at – Boginja istine, pravde i svemirskog reda, smatrana faraonovom sestrom, nadgledava rad cijelog svemira.

Sobek – Bog – krokodil, bog plodnosti, skriven u močvari.

Selkis – Boginja škorpiona i liječenja, zaštitnica mumija i faraona.

Bes – Bog veselja i plesa, čudni patuljak, pratitelj Tawaret.

Ptah – Bog umjetnosti, prema memfiskoj mitologiji, stvoritelj neba i Zemlje, Atumov otac.

Min – Bog plodnosti muškaraca i erekcije, “Bik Svoje Majke”.

Huh – Bog nebeske vječnosti i beskonačnosti, jedan od stvoritelja svijeta, uz Nuna i Amona.

Kek – Bog tame, stvoritelj svemira.

Ammut – Čudovište od više dijelova, proždire zle ljude.

Sfinga – Čudovište ljudske glave i lavljeg tijela, premda može imati glavu ovna, poznata je Velika sfinga u Gizi.

Feniks – Sveta čarobna dvospolna ptica, spominje se i u Kini.

 

Komentari

komentara