Egipatska magija: Čarobne “riječi moći” iz “Knjige mrtvih”

U starom Egiptu, magija je bila usko povezana sa religijom, a među najutjecajnijim osobama, pored faraona, bili su i sveštenici – čarobnjaci. Oni su tokom svojih rituala predviđali budućnost i oživljavali mrtve

Egipat, zemlja mudraca i čarobnjaka, drevna kolijevka civilizacije, zbog svojih impozantnih piramida i danas predstavlja veliku svjetsku misteriju. Na zidovima ovih veličanstvenih zdanja naslikana su božanstva, ali i njihovi predstavnici na zemlji – faraoni. Na njima su, pored vladara, prikazani i najmoćniji ljudi tog društva – svećenici. Ovi moćnici poznavali su tajne prirode i predviđali sudbinu, ali zahvaljujući magijskim vještinama, određivali su i njihov tok.

Naime, oni su vjerovali da su podzemni svijet, voda i vazduh naseljeni vidljivim i nevidljivima bićima koji upravljaju prirodom. U drevnom Egiptu, magija i religija bile su usko povezane. One su bile instrument u rukama moćnih sveštenika – čarobnjaka, pomoću kojeg su ovi obezbjeđivali blagostanje, kako u ovom, tako i u zagrobnom životu.

Smatrano je, naime, da tek smrću počinje pravi život faraona – među bogovima, i sa božijim moćima.

Gospodari prirode

Svećenici su pomoću magijskih vještina gospodarili prirodnim silama i komunicirali sa bogovima, moleći ih da im pomognu, bilo da je riječ o obezbjeđivanju rodne godine ili uništavanju neprijatelja. Međutim, oni se nisu libili ni da svoje umijeće prodaju za novac. Bili su spremni na razne vradžbine i dozivanje mračnih demona koji uništavaju osobu ako bi to neko od njih naručio.

Vjeruje se da od tog vremena potječe i crna magija ili kako su je oni tada zvali – crna vještina. Jevreji, Grci, Rimljani i drugi narodi starog svijeta ne samo da su vjerovali u ovu magiju, nego su je se i strahovito plašili.

Tajna magijskog znanja prenosila se samo odabranima, jer su se plašili da tako moćna sila ne dospije u pogrešne ruke.

Riječi moći

Moć sveštenika je bila ogromna, poštovali su ih i kraljevi i narod. To ne treba da čudi jer su oni mogli da izvode razna čudesa. Jedno od najvećih je, svakako, uskrsavanje mrtvih, što se smatra jednom od njihovih najvećih crnih vještina, kada bi oni samo ritualnim izgovaranjem određenih riječi, pokojnika vratili među žive. Također, na sličan način liječili su bolesne.

Uskrsavanje umrlih često su izvodili na posebnim svetkovinama kako bi zadivili mase, te na taj način još više učvrstili svoju moć. Jedna od najvećih svetkovina održavala se između 1. i 16. septembra na Nilu. Naime, u to vrijeme, rijeka nadolazi i plavi sušna polja, na kojima su posađene žitarice. Egipćani su vjerovali da se u tim danima budi život na zemlji i zato su magijskim ritualima nastojali da umilostive bogove.

U ranim egipatskim spisima na papirusu, u “Knjizi mrtvih”, zapisane su priče o oživljavanju mrtvih. U njima je čarobnjak Teta zapjevao “riječi moći” i u tom trenutku odsječena glava ponovo bi se spojila sa tijelom. Pored toga, svećenici su odlično baratali i sa hamajlijama. Najpoznatija je dragulj skarabej, sveti insekt porijeklom iz Egipta. Kada bi se ova hamajlija, koja inače predstavlja boga Sunca (simbol života) stavila u grob, a potom otpjevale “riječi moći”, mrtvac bi oživio. Smatra se da su oni izgovarali imena bogova, da njihov duh uđe u njih i podari im božanske moći.

Piramide i Knjiga mrtvih

Značajnu ulogu u egipatskoj magiji ima i balzamovanje mrtvih. Vjerovalo se da jedino očuvano tijelo može da uskrsne, kako je zapisano u “Knjizi mrtvih”. Vjeruje se da i same piramide, simbolički predstavljaju ovu  čuvenu knjigu.

U prilog toj tvrdnji je činjenica da dimenzije kao i unutrašnji raspored onih grobnica imaju veze sa magičnim ritualima. Na taj način željeli su da tajnu znanja prenesu budućim pokoljenjima.

“Knjiga mrtvih” koja datira iz XV vijeka p.n.e. čini kolekciju posmrtnih tekstova, molitvi, himni i tajnih magijskih formula. Knjiga predstavlja svojevrsan vodič duše na putu u drugi život. Bogato je ilustrovana, a napisana je hijeroglifima, na svicima od papirusa. Na slikama je najčešće Anubis, bog mrtvih, sa mumijom ispred piramide.

 

RITUAL OŽIVLJAVANJA

Na jednom svitku iz Knjige mrtvih, zapisan je magični recept kojim čarobnjak oživljava mrtve:

“Moćnu hamajliju”, smaragdni skarabej, staviti na papirus, ispod njega raširiti čisto, laneno platno, te na njega položiti maslinovu grančicu. Na sredini stola treba da budu smola i posudica od hrizolita u kojoj je mast od ljiljana ili cimeta. Uzeti prsten, namočiti ga u mast i staviti ga na žrtvu (obično je riječ o živini), prinijeti smolu, pa svim tim prekriti kadionicu. Ostaviti prsten tri dana na tome, a potom ga izvaditi i skloniti na sigurno mjesto. Na ceremoniji, koja se izvodi u ranim jutarnjima satima, na stolu servirati svježu pogaču i voće, pa prinijeti drugu žrtvu na pruće od vinove loze. Prsten opet namočiti u mast. Nakon žrtvovanja, prsten staviti na prst, pa pokojnikovo tijelo namazati mašću i izgovarati slijedeće riječi: “Ja sam Tot, izumitelj i osnivač medicine i pisma; dođi meni, ti, koji si pod zemljom, digni se k meni, veliki duše!”

(aura.ba)