Efikasna metoda protiv nesanice: KAKO ZASPATI ZA MINUTICU?

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vježba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to dešava veoma brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje.

Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča Alina Gonsales:

„Sve je počelo nedelju dana prije vjenčanja mog najboljeg druga. Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu tačku. Nikako nisam mogla da zaspim. Sve zbog toga što sam morala da pripremim govor. Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali da spavam. Nakon tri dana nesanice i briga o predstojećem vjenčanju, zatražila sam savjet od nevjestine majke – zapšočinje svboju priču Alina.

Koraci

Snahina majka joj je predočila jednu metodu, Alina joj je povjerovala, jer ta žena već dugo godina sprovodi seanse meditacije i posjeduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse.

“Njen savjet mi je zaista promijenio zivot!

Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao „4-7-8″. Ono što treba uraditi je sljedeće:
Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i u tome trajanju pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vježba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to dešava veoma brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje. Kako djeluje?

“Nisam mogla da dočekam da isprobam ovu “šalu” u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se sljedećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojala onih 8 sekundi na izdisaju već poslije drugog ponavljanja! – kaže Alina.

Efekti

Evo, šta je saznala o ovome efektu:

„Kada osjećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj mi je ispričala ova žena, djeluje kao sedativ. Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Također, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi, i biti skoncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sistem polako će se smirivati, a osjećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše cijelo tijelo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anesteziji.

Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Endru Vejl. On je utvrdio da metoda „4-7-8″ već nekoliko vijekova poznata indijskim jogama. Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Ako se probudite usred noći, ili dugo razmišljate pred spavanje, ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite, koristite metodu „4-7-8″. Biće vam od velike koristi.

Doktor Vejl preporučuje da metodu primenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvijek moći primjeniti kada vam je potrebno.