EFENDIJA HAMDIJA SUDIĆ: NINO REŠIĆ GODINAMA JE NOSIO SIHIR NA SEBI, KOJI MU JE NAPRAVILA PJEVAČICA IZ BEOGRADA

Sihiri su stari desetak godina i potekli su iz kruga ženskih osoba sa kojima je tada bio u društvu….

Amir Rešić Nino, jedna od najvećih pevačkih zvezda turbo folka sredinom devedestih prošlog veka, preminuo je 18. oktobra 2007. godine u Bijeljini, a sahranjen je u rodnoj Bosanskoj Dubici. Pod zemlju je otišao jako mlad, nije napunio ni 43 godine. Preminuo je od posljedica perforacije pankreasa, izazvane dugogodišnjim alkoholizmom i sa sobom je odnio brojne tajne. Jedna od najvećih je da nije njegova kćerka Sandra Rešić

Živio je burno, bio je velika zvijezda, miljenik naročito ženske publike. Ali, nije imao sreće ni u čemu. Tri braka, trojke djece, lutanja od jedne do druge vjere, promjena imena, prebivališta…. U njegovom životu kao da su se smjenjivali čemer i med.

Objavljujemo njkegovu ispovjest za “Auru” koju je dao pola godine prije smrti. Tada je priznao da se liječi i kod duhovnih iscjelitelja.

“Iskreno da vam kažem mnoge moje kolege obilaze svakog I svašta, u onom negativnom smislu, samo što to ne smiju javno da priznaju. Međutim, ja sam na preporuku svojih prijatelja I supruge Jasne došao do Hamdije ef. Sudića čiste savjesti. Nisam se fizički I zdravstveno osjećao dobro, imao sam čudne simptome koji jednostavno nisu bili za liječnika. Nisu se, znači, mogli izliječiti injekcijama I tabletama, bilo je to više do mog duha, koji je bio u velikom minusu- kazuao je tada za “auru” Nino.

Ono što je najviše mučilo ovu folk zvijezdu jesu problem u glavi I vrtoglavice, koje ga muče već desetak godina. Obično bi se javljale pred izlazak na scenu ili nastup pred TV kamerama. Sve bi to pratili napadi jakog gušenja.

“Svih tih godina I meni je rastao ogroman psihički I fizički  pritisak. Sad kada se prisjetim prve vrtoglavice, jednostavno mi žmarci obuzmu tijelo. Godine 1997. Imao sam evropsku turneju. U Štutgartu sam trebao izaći na binu pred nekoliko hiljada ljudi. Došao sam normalno na nastup, u garderobi se presvukao I krenuo prema pozornici. Odjednom sam počeo osjećati u stomaku mučninu, a kada sam uzeo mikrofon I kada je muzika krenula, hvatala bi me nesvjestica. Snaga me izdavala, nijednu riječ svoje pjesme nisam mogao otpjevati. Iz mene su izbijale graške znoja, kao da me neko polio vrućom vodom. Nije bilo šanse da pjevam…Nikako!

Taj nastup Nino nije održao. Kasnije  se pisalo u tabloidima kako je došao na koncert pijan I iscrpljen, te kako je prevario publiku.

“Imao sam utisak da mi niko nije vjerovao I da zvijezda nema pravo na bolest ili jednostavno loš dan. Boljele su me tadašnje reakcije I komentari u medijima, ali..Nažalost, ti simptomi su ostali I pratili me do danas. Kasnije mi se počeo javljati osjećaj da me neko davi. Sjećam se jednog nastupa u TV emisiji “ Marketing expres”. Emitirana je uživo. Trebao sam otpjevati dvije pjesme sa novog albuma I razgovarati sa voditeljicom. Samo što je krenula prva numera, pojavili su se isti simptomi kao u Štutgartu.

Dugo sam se borio pred TV kamerama, na kraju sam pobjegao na ivicu bine. Voditeljici sam mimikom pokazivao da skratai emisiju I da ne možemo nastaviti razgovor. Bio je to pravi haos u studiju. Emisija je prekinuta, voditeljica se nekako snašla, mene su iznijeli iz studija. Svi su mislili da su kod mene problem s pritiskom, jer sam u to vr

Za vrijeme četverogodišnjeg boravka I liječenja u Njemačkoj pjevač se, daleko od očiju javnosti, obratio za pomoć tamošnjim liječnicima. Oni su mu preporučili tablete za jačanje organizma I protiv mučnine.

“Liječnik mi je propisao “Bensedin” za smirenje I to je bila, bogami, veća doza. Ni u snu nisam mogao da pomisliti da koristim bespotrebne tablete I da se liječim na pogrešnoj adresi. Tablete sam pio, ali moji problem su ostajali, čak su napadi vrtoglavice, mučnine I nervoze bili sve izraženiji. Posljednjih godina počeo sam padati u stanje depresije, iz koje me više ni čašica alkohola ili ljubav prema voljenoj ženi nisu mogli izvući. Moje nići su ličile na pakao. Spavao sam  sat do sat I po, I onda se budio. Snovi su bili puni košmara. Koliko sam zora dočekao budan, boreći se, uz cigaretu, sa najcrnjim mislima I strahovima. Plašio sam se teške bolesti I nesreće, razmišljao gdje sam se ogriješio I ko me prokleo.

Gubitak oba roditelja u relativno kratkom vremenskom period gotovo ga je dotukao. Nigdje mu više ruže nisu cvale. Brčni I ljubavni brodolomi su se sustizali. Ni na estradnoj sceni nije bilo kao prije, kola su krenula nizbrdo, saradnici I publikaa počeli okretati leđa.

U tim najmračnijim godinama njegovog života jedina utjeha mu je bila Jasna- bivša supruga Šerifa Konjevića, koja je svo vrijeme pokušavala Ninu bar shvatiti, pa tek onda mu pomoći. Jedan Ninin odlazak iz porodičnog doma na Ilidži, po svemu sudeći, bio je sudbonosan za život I zdravlje ovog pjevača. On je samo buncao o Vesni Ziijanac. Ponavljao je u snu “Veki Zmija, Veki…”. Vjeruje se da je imao noćne more zbog Vesne Zmijanac, s kojom se tajno sastajao I opijao…

Nino i hodža Sudić

Jasna je posumnjala da je njen Nino ograisao. Na pamet su joj pale I riječi Else Karahodzićm koja je još 205. godine pokušala sa Nine skinuti sihir. Izgleda da u tome nije uspjela u cjelosti.

“Definitivno smo shvatili da bi uzrok svih belaja mogla biti ružna strana čovjekovog uma. Uradili su mi to osobe koje nisu mogle da podnesu moje uspjehe- svjestan je, nakon svega, Nino.

Nakon dvomjesečnih tretmana kod efendije Sudića konačno je našao toliko željeni duševni mir I luku spasa.

“Napokon spavam normalno, imam zdrav san u komadu I ne budim se noću. Nestali su strah I depresija, nema gušenja, vrtoglavice…Ponovo živim normalno. Ponovo pjevam za svoju dušu I za raju.

Hamdija mi je svojim uputama pomogao I oko novog albuma I sad vidim da je dobro što sam te upute poslušao. Znači, bio sam upravu kada sam odabrao ovu najzdraviju metodu alternativnog liječenja uz pomoć duhovnog učenja, što je u potpunosti me obnovilo I fizički I psihički. Progledao sam! U sebi osjećam ravnotežu između uma I tijela, slobodniji sam I lakši, napokon dišem punim plućima- kazivao je Amir Rešić Nino.

Efendija Hamdija Sudić: Nini je napravljena pravoslavna crna magija

“U moju ordinaciju došla je prvo Ninina supruga Jasna. Bila je zabrinuta za njegovo zdravlje. Po njegovom imenu Amir, odmah sam video da su mu napravljeni sihiri. U pitanje je pravoslavna crna magija. Džini su mu prvo poslani u predio stomaka, odakle su kroz pluća udarali u srce, vrat I glavu. Neko iz njegove okoline napravio mu je to da ga u potpunosti unisti zdravstveno, porodično, finansijskim psihićki

“Sihiri su stari desetak godina I potekli s iz kruga ženskih osoba sa kojima je tada bio u društvu. Po Jasni sam poslao učenu vodu, koju je pio sedam dana. Zahtijevao sam da mi I Nino dođe na tretmane. Sedam dana kasnije se pojavio u mojoj ordinaciji. Rađen mu je tretman na glavi po sat vremena, uzima učenu kocku šećera, što je, eto uz pomoć dragog Allaha, Amira izvuklo iz ralja crne magije- kazao nam je Hamdija ef. Sudić (aura.ba/A.Sa.)