Edin B. iz Njemačke je bio žrtva jedne stare, neuspjele ljubavi: Magijom me pretvorila u pijanicu i propalicu!

 Što za mjesec zaradim, za sat-dva proćerdam. Sad sa prezirom gledam na takve dane koji su bili uzrokovani magijom, a koju je otklonio iscjelitelj Aljo svojim posebnim zaštitama

– Koliko je u mom životu bilo tih nevolja, teško bi ih prebrojao i neki vrsni matematičar. Sve mi je bilo po onoj “povuci-potegni”. Još u 19-oj sam postao vlasnik popularnog kafea, otac mi sve prepustio. On je pola svog životnog i radnog vijeka uložio u taj objekat, a ja sam ga upropastio za mjesec dana. Kod mene su svi pili džaba ili na veresiju. I danas me prati razočarani pogled mog, sad već rahmetli oca, kad je spoznao da sam uništio njegovo životno djelo.

– Poslije toga sam otišao u taksiste. Znao sam mjesečno u autu provesti po 350 sati. I onda platu sljuštim s jaranima za dan. Tako mi je bilo na svakom narednom poslu, a promijenio sam ih mnogo. Mislio sam da je problem u poslu ili poslodavcima, ali nije. Ja sam bio problem – uvodi nas Edin u svoju zanimljivu priču, otkrivši nam da po prvi put u životu javno progovara o onom što ga je tištalo još od mladosti.

U nastavku nas je upoznao s još nekolicinom zanimljivih detalja od kojih izdvajamo samo neke.

 Dobar svima osim sebi

– U trenucima najvećeg kokuzluka, upoznah jednu krasnu djevojku. Bila je to ljubav na prvi pogled ali, ni ta ljubav me nije uspjela promijeniti. Sjećam se, brzo se dogovorismo za vjenčanje. Ona se vrati u Njemačku, sredi mi papire, posla novac za put. Ja odmah u kafanu. Zove ona, pita dokle sam, a ja ni krenuo nisam. Posla ona opet pare, ja opet isto. Treći put je bila mudrija, poslala mi kartu. Odem ja tamo, i nakon šest mjeseci, dolazim u Sarajevo.

Duhovni iscjelitelj Aljo

– Jarani me čekaju, dive se mom novom odijelu, autu. Pričam im ja kako mi je tamo dobro, svi me gotive, žena me pazi, kupi mi šta poželim. I opet se ja ufatim društva, kafane. Zove žena, pita kad ću nazad, moram na posao, a mene sramota da kažem da nemam za gorivo.

– Uglavnom, dopetljah ja nekako u Njemačku, a žena me više ne pušta od sebe. Vidi kakav sam. Kud god krenem, ona zamnom, u stopu me prati, za ruku drži. A ja joj opet izmaknem, pa se danima ne trijeznim. Eto, takvim sam životom živio, svima dobar osim sebi bio – priča Edin.

Danas, sa osmijehom i bez imalo sjete, gleda na svoj prošli život. Da se riješi bećarskih dana i boemskog života, pomogao mu je duhovni iscjelitelj, Aljo ef. Harić.

Poništene čini

– Kad me žena ostavila i to trudna, shvatio sam svu ispraznost svog života. Tri dana se nisam trijeznio, a onda sam nazvao Alju. Od njega saznajem da sam žrtva jedne bivše djevojke, koju sam ostavio jer je bila previše ljubomorna, pravila mi scene. Tad mi je napravila sihir s kojim me pretvorila u propalicu.

– Zbog te budaletine sam postao propalica, pijanica. A najgore od svega mi je bilo to što sam iznevjerio svog starog! Da sam je tad gdje sreo, zadavio bih je na licu mjesta da više nikad nikom ne naudi! No, Aljo me spriječio rekavši kako je ta sihirbasica već odavno platila kaznu za svojazlodjela. Zaista, malo sam se raspitao po Sarajevu i kad sam čuo kako je ona skončala, smirio sam se.

– Uglavnom, sve je to odavno iza mene. Aljo je poništio čini, dao mi zaštite. I danas volim počastiti jarane ali, žena i djeca su mi na prvom mjestu. Pa ja, kuća, posao. Otvorio sam u spomen na svog starog i jedan mali kafić, ovdje u Njemačkoj. Dani budalaština su iza mene. Sad sam onakav kakav sam oduvijek i trebao biti – normalan, zahvaljujući Alji…