Edgar Kejsi, američki mistik, vidovnjak i parapsiholog: Duša je život, um je graditelj, a tijelo je rezultat

Sa sedam godina uvjeravao je roditelje kako može vidjeti i razgovarati s rođacima koji su davno umrli. Kada je krenuo u školu razvio je moć učenja u snu, spavajući nad knjigama pamtio je njihov sadržaj fotografski precizno. Kao zrela osoba u stanju hipnotičkog sna liječio je bolesne, tumačio njihove prošle živote i proricao budućnost

Edgar Kejsi je rođen u farmerskoj porodici 18. marta 1877. godine jednanaest kilometara južno od Hopkinsvila, Kentaki, i za života je postao poznat kao jedan od najuspješnijih američkih parapsihologa i vidovnjaka. Tvrdio je da je ima sposobnost predviđanja budućih događaja i odgovaranja na pitanja dok je bio u transu.

Iako je Kejsi, poznat i kao „uspavani prorok“, sebe smatrao za pobožnog hrišćanina i živio prije pojavljivanja pokreta Novo doba, neki vjeruju da je zapravo on njegov osnivač i da je izvršio veliki utjecaj na njegovo učenje. Kejsi je postao poznata ličnost pred kraj svog života, a popularnost njegovih predviđanja je zasjenio njegov rad na polju teologije. Skeptici osporavaju da je Kejsi posjedovao medijumske sposobnosti, a hrišćanski vjernici također osporavaju Kejsijeve odgovore na neke religiozne teme, koji su bili suprotni hrišćanskom učenju, kao na primjer za reinkarnaciju.

Uspavani prorok

Kejsi je cijeli svoj život bio član „Hristovih sljedbenika“ i dugo se dvoumio oko toga da li su njegove vidovnjačke sposobnosti duhovno legitimne. U 1900. godini započeo je biznis zajedno sa ocem, ali ubrzo se razbolio od laringitisa pri čemu je potpuno izgubio glas. Godinu dana kasnije u Hopkinsvil je došla jedna putujuća grupa sa hipnotizerom Hartom koji se ponudio da pokuša pomoći pri njegovom iscjeljenju. Kesji je pristao, a eksperiment se odvijao na sceni pred publikom.

U stanju transa, rekao je da je glas izgubio zbog „psihološke paralize“ i da može da se povrati ako se uveća krvni protok u glavi. Hipnotizer mu je sugerisao da je krvni protok uvećan u glavi, i u tom momentu Kejsijevo lice je pocrvenilo, a isto i grlo i grudi. Poslije 20 minuta, još uvijek u transu, Kejsi je izjavio da je tretman završen. Od momenta kada se probudio iz transa, njegov glas je bio normalan. Hart je morao da ode iz grada zbog drugih obaveza, a lokalni hipnotizer Al Lejn se ponudio Kejsiju kao njegova zamjena.

Lejn je čitao za slična hipnotička liječenja sprovedena od sljedbenika Franca Mesmera, i želio je da istraži granice iscjeljenja preko stanja transa. Tako je Lejn došao na ideju sa Kejsijem da zajedno nude iscjeliteljske savjete narodu, ali Kejsiju se nije dopala ta ideja. Međutim, složio se kada su se dogovorili sa Lejnom da ne naplaćuju za to. Postigli su veliki uspjeh, a o Kejsijevim dostignućima se pisalo i u novinama. Zabilježeno je da je Kejsi uspješno radio preko pisama u kojima su bila postavljena pitanja, isto kao kada se čovjek nalazio ispred njega.

Samo preko nečijeg imena i mjesta stanovanja, mogao je da da dijagnozu za fizičko i mentalno stanje, i da predloži pravi način liječenja. Postao je popularan, i uskoro su ljudi iz cijelog svijeta tražili savjete od njega preko pisama.

 Četrnaest hiljada predviđanja

Edgar Kejsi je ubrzo nazvan prorokom,mistikom i vidovnjakom. Njegov metod rada se sastojao od ležanja na krevetu i ulaženje u stanje transa ili nekakvo stanje sna. U takvom stanju, Kejsi je odgovarao na pitanja vezana za zdravlje ili neki drugi problem svojih klijenata, koji i nisu morali da budu prisutni. Kasnije, od njega se tražilo da odgovara na pitanja vezana za prošle živote, da daje savjete za biznisi, da tumači snove i slično.

Objavljeno je da je do 10. oktobra 1922. godine Kejsi dao 8.056 savjeta, a poslije tog datuma još oko 13.000-14.000 puta ulazio u stanje transa. Kejsi je izjavio da se ne sjeća šta je govorio dok je bio u stanju transa. Mimo njega, njegov potsvjesni um je dolazio do tih informacija, za koje njegov svjesni um nije imao pojma. Kejsi je izjavio da njegovi savjeti imaju smisla samo ako su zatraženi da bi život klijenta bio bolji, i isto tako je napomenuo da njegovi iskazi ne trebaju da se shvate kao sudbina.

Kejsijeva popularnost i njegovi uspjesi inspirisali su nekolicinu da potraže bogatstvo pomoću Kejsijevih sposobnosti. Jedan prodavac pamuka ponudio je Kejsiju da mu plaća sto dolara svaki dan samo za dnevna izvještavanja u vezi sa pazarom za pamuk. I pored loše finansijske situacije u kojoj se nalazio, Kejsi ja odbio ponudu. Drugi su željeli da doznaju gde da traže izgubljeno bogatstvo, neki su tražili rezultate od trka konja. Na kraju je izjavio da će sposobnosti koristiti samo za liječenje bolesnih.

Do 1925. godine, Kejsi je već bio profesionalni vidovnjak, a njegovi iskazi u stanju transa, su počeli da sadrže sve više okultne ili ezoterične teme. U 1943. godini, Kejsi je radio sa klijentima po osam sati dnevno, ali otkako je shvatio da se to održava na njegovo zdravlje, izjavio je da ne može da pravi više od dvije seanse na dan.

Umoran i iscrpljen, Edgar Kejsi je dobio izliv krv u mozgu i umro 3. januara 1945. godine. Sahranjen je u Hopkinsvilu, Kentaki.

 Kejsijevi duhovni savjeti

Edgar Kejsi je tokom života bio opsjednut tajnama drevnih civilizacija, a posebno legendarnom Atlantidom za koju je govorio da su njeni stavnovnici postavili temelj za svijet u kojem danas živimo. Također, u svojim spisima je tvrdio da je Velika piramida u Gizi zapravo Biblija u kamenu u kojoj su zapisane sve tajne prošlosti i budućnosti čovječanstva.

Međutim, najviše pažnje izazivaju njegovi savjeti u vezi sa zdravstvenim stanjem klijenata, kao i svijetom ezoterije koja obrađuje teme poput reinkarnacije i porijekla i sudbine čovječanstva. Kejsi je izjavio da naše duše između dva života izvjesno vrijeme ponekada prolaze na druge planete. Pozicija planeta u momentu našeg rađanja pokazuje to.

Kejsi je u većini svojih zapisa pominjao ova tri termina kada je objašnjavao nekome situaciju. „Duša je život. Um je graditelj. Tijelo je rezultat.“  Prema njegovim riječima drevna civilizacija Egipta bila je sastavljena od izbjeglica sa Atlantide. Oni su izgradili spomenike u Gizi, uključujući i Veliku piramidu, i ostavili zapise za Atlantidu u „salati zapisa“ koja se nalazi negdje ispod Sfinge.

Svojim klijentima je često je savjetovao upotrebu masaža, molitvi, tablete od crnog uglja i posebnu dijetu koja se sastojala od izbjegavanja crvenog mesa, alkohola (osim crnog vina), bijelog hljeba, pržena hrana, a umjesto svega toga da se koristi što više voća, povrća. Interesantno je to što je Kejsi nekoliko puta izjavio da kafa i cigare nisu velika prepreka za zdravlje. I on sam se nije postojano pridržavao savjeta za zdravu ishranu.