Edem trbuha nastaje od prevelikog gladovanja

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Uzroci za nastanak edema su mnogobrojni i različito teški. Neki su dobroćudni kao što su furunkuli, upala limfnih žila, ubodi kukca…, dok su drugi ozbiljni i traže liječničku pomoć: nedostaci bubrežnih i srčanih funkcija, histerija, epilepsija, otrovanja pokvarenim mesom… Neki čak mogu biti i smrtonosni kao Quinckeov edem

U grupu edema pojašnjava francuski travar Maurice Messegu ulaze otekline lica i očiju, gležnjeva i nogu, ukratko većina lokalni povećanja opsega koja nisu posljedica udaraca. Edemom se naziva svako prodiranje serozne tekućine u stanično tkivo. Maurice tvrdi da je namjerno rekao “serozne tekućine” jer se nikada ne radi o vodi kako se često misli nego o složenijoj tekućini sličnoj krvnom serumu.

Oteklina je mekana. Prst se utisne “kao u maslac”, a kad se makne, njegov trag dugo ostaje vidljiv poput “udubine”. No nakon nekog vremena edem otvrdne i tada hitno valja poći liječniku. (Liječnika treba hitno pozvati i kada edemi zahvate cijelo tijelo, a tad se zovu anasarka.)

Edem trbuha

Uzroci edema su mnogobrojni i različiti, a također, različito su i teški. Neki su dobroćudniji kao na primjer furunkuli, upala limfnih žila (limfangitis), ekcemi, ubodi kukca itd. Drugi su pak vrlo ozbiljni i traže liječničku pomoć, a to su nedostaci bubrežne funkcije (edemi s bijelom kožom), srčanih funkcija (edemi s modrom kožom), histerija, epilepsija, otrovanja velebiljem ili pokvarenim mesom itd.

Quinckeov edem koji počinje na očima uvjetovan je jakom alergičnom reakcijom, a može biti i smrtonosan. Maurice na stranicama knjige “Moj herbar i ljepote” nije govorio o edemima koji pogađaju unutrašnje organe i koje je teže dijagnosticirati (edem pluća itd).

Svaki edem upućuje na loše opće stanje koje valja liječiti, čak i ako je znak lakog poremećaja ravnoteže organizma koji je moguće otkloniti s pomoću biljaka. Edem gležnjeva i nogu, ako prekriva veću površinu, u muškaraca je težak (i obično znači da je optok krvi loš) dok u žena nije tako opasan: one ga mogu imati samo za vrijeme trudnoće, prije ili za vrijeme menopauze i to zbog lokalnih uzroka.

Higijena i sprječavanje edema sprovodi se primjereno njihovom uzroku. Karakterističan edem trbuha (ascietis) uvjetovan je gladovanjem: stoga gladna djeca svijeta imaju veliki trbuh. A to se jedino može spriječiti, smatrao je Maurice, ako se toj nesretnoj djeci dade dovoljno hrane.

Neophodno drijemanje

Kada je riječ o liječenju edema, u svakom slučaju neophodno je savjet potražiti od liječnika. Ako njegova dijagnoza ne znači ozbiljno oboljenje (već ograničen ili prolazni edem), pokušajte jedan od slijedećih recepata:

 Naljev od cvjetova crvenog gloga (2 prstohvata za 1 šoljicu);
  Naljev od cvjetova žućice (2 prstohvata za 1 šoljicu);
  Naljev od kukuruzne svile (3 prstohvata za 1 šoljicu);
  Kura od voća i povrća: bijeli luk, crni luk, šparoga, poriluk, potočarka, povrtnica, peršun, ribiz, crni ribiz, trešnje, kruške – prema želji.

Ako imate edem gležnja i nogu, ne propustite da više puta dnevno legnete (i zadrijemate), a noge položite nešto više, na mali jastuk. Da biste smanjili navalu krvi, ovijte noge oblozima navlaženim hladnom vodom ili još bolje ohlađenim naljevom od listova artičoka (3 prstohvata na 1 litru) ili od listova jagoda (4 prstohvata na 1 litru).

Budući da edem uvijek prati zadržavanje mokraće ili barem smanjeno izlučivanje mokraće (oligurija), većina diuretičkih sredstava onda djeluje izvanredno. Možete pokušati s jednim od slijedećih pripravaka:

Naljev od listova i cvjetova pelina (1 prstohvat za 1 šoljicu);
Uvarak od zdrobljenog korijenja omana (2 prstohvata za 1 šoljicu);
Uvarak od lišća breze (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili od brezinih pupova (2 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od listova i cvjetova mrtve koprive (3 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od zdrobljenog korijenja pirike (2 prstohvata za 1 šoljicu)

Mauricevi recepti

Biljem protiv edema

Za kupke ruku i nogu koristiti slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat rosopasa (polusvježi listovi), 10 prstohvata sasvim svježe potočarke, 1 prstohvat žućice (cvjetovi), 1 veliki naribani crni luk, 1 prstohvat svježeg peršun, 2 prstohvata preslice i 1 prstohvat žabnjaka ljutića.

Ujutro pijte naljev koji se pripravlja na slijedeći način (na 9 dl): 5 prstohvata bjelike lipe neka vri 5 minuta, 4 prstohvata cvjetova vrijeska neka vri 5 minuta, 2 prstohvata kadulje, 2 prstohvata jagode, 2 prstohvata ruže, 2 prstohvata matičnjaka, 2 prstohvata anisa i 2 prstohvata maslačka.

Možete pokušati i sa nekim diuretičkim sredstvima jer edem u većini slučajeva prati i zadržavanje mokraće ili njeno smanjeno izlučivanje:

Naljev od listova koprive (4 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od listova i cvjetova poreča (3 prstohvata za 1 šoljicu);
Uvarak od peteljki trešnje (3 prsthvata za jednu šoljicu);
Uvarak od listova jasena (3 prstohvata za 1 šoljicu);
Uvarak od cijele biljke maslačka (2 prstohvata za 1 šoljicu);
Uvarak od bjelike lipe (2 prstovata za 1 šoljicu);
Naljev od cvjetova i listova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu).

(aura.ba)