Džemal Džananović, posljednji mlinar iz sela Čubrići kod Rogatice: Zdravo je i slatko sve što je ispod vodeničkog kamena

Bez ove vodenice ne bih bio ovo što jesam, jer mlinarstvo je tradicija mojih Džananovića i lijepo ju je vidjeti i čuti kako melje – veli posljednji rogatički mlinar

U dobra stara vremena, na području rogatičkee općine, na vodotocima Berega, Rakitnice, Žepe i Prače, radilo je na desetine vodenica potočara. Danas je u pogonu jedino vodenica u selu Čubrići, koje pripada Mjesnoj zajednici Kozići. Vodenica je vlasništvo 63-godišnjeg povratnika Džemala Džananovića koji je na temeljima porušene vodenice sagradio novu.

„Bez ove vodenice ne bih bio ovo što jesam, jer mlinarstvo je tradicija mojih Džananovića i lijepo ju je vidjeti i čuti kako melje.

Ostale uspomene

Džemal sa sjetom u glasu govori kako je stara, u ratu porušena vodenica „puno svijeta najela“ i kako na potoku Jaz nije stajalo vodeničko kolo.

„Mljelo se sve što se moglo samljeti: pšenica, ječam, kukuruz, zob, raž i kukuruzno zrno – kaže i dodaje kako se sjeća da je svojevremeno svaka vodenica imala posla.

„Veliki mlin na izvoru Berega imao je čak šest kamenova i radio je danonoćno, a danas je to samo uspomena na vrijeme kada se zdravije jelo i duže živjelo! – veli posljednji rogarički vodeničar.

Ćeif je ćeif

Džemal se sjeća i drugih vodenica u naseljima Varošište, Mesići, u Dolovima kod sela Sudići, na Ljutači u kozićkom kraju i Brčigovu, na Starogorskom potoku kod sela Agarovići i nekim drugim potocima. Ovaj dobročudni starina, kome je vodenica uljepšala povratnički život, kazuje:

„Dolaskom struje, električni mlinovi su potisnuli potočare u zaborav, rat je opustošio one koje su još radile, ali nikad nije bilo niti će biti da je pogača slađa iz električnog mlina kao ispod vodeničkog kamena. Mušterije nema niti će biti kako je nekada bilo, ali meni je ćeif pojesti hljeb ispod vodeničkog kamena.

Kajmak i pura

Ništa ne može ljepše mirisati od brašna i nimeta – veli Džemal i dodaje kako je posebna poslastica pura spravljena od dimljenog kukuruzovog zrna.

„Samo se u puru nagura kajmaka i sira. Kud će biti bolje. Slatko je i zdravo je, hmmm! (aura.ba/M. S.)