Džejms Harison (81) okončao misiju koja je trajala preko 60 godina: Okružen bebama koje je spasio, donirao čudesnu krv po 1173. put

Čovjek se osjeća veoma skromno kada mu priđu i kažu mu da je heroj. Da je spasio toliko života. Jedini cilj svih ovih godina mi je bio da pomognem ako mogu. To je moj jedini talenat. Da budem dobrovoljni donator krvi

 

Daleke 1954., tada 14-godišnji Džejm Harison iz Australije probudio se nakon komplikovane operacije grudnog koša. Nakon što su mu ljekari odstranili jedno plućno krilo, Džejms je u bolnici proveo još puna tri mjeseca. Za spas njegovog života bilo je potrebno trinaest litara krvi. Danas je živ samo zahvaljujući transfuziji krvne plazme, i to je bio jedan od glavnih razloga zbog čega je Džejms odlučio da počne donirati krv čim napuni osamnaest godina.

Mladić je ispunio svoje obećanje i u narednih šezdeset i tri godine, donirat će krv 1173 puta. 1163 puta iz desne, i 10 puta iz lijeve ruke. Procjenjuje se da je spasio preko dva miliona života.

Sve anti-D vakcine u Australiji su napravljene uz pomoć Džejmsove krvi

 Jedinstveni donor

Međutim, ova nevjerovatna brojka nije jedini razlog zašto se Džejms punih šest decenija nalazio pod lupom naučne zajednice. Naime, Džejmsova krv sadrži rijetka antitijela koja se koriste za izradu anti – D imunogoblina, lijeka koji se daje majkama s negativnim Rh faktorom i Rh pozitivnim efektom.

Rh-faktor je onaj poznati “plus” ili “minus” pored krvne grupe svakog od nas. Problem nastaje u onim slučajevima kada je majka RH negativna, a dijete koje nosi je RH pozitivno.

U tom slučaju „krvne neusklađenosti“, majčina reaguje na djetetovu krv kao na stranu tvar, te stvara antitijela na krv vlastita djeteta. Majčina antitijela tada napadaju djetetova crvena krvna zrnca i nastaje oblik hemolitičke anemije ili Rhesus bolest .

Ubrzo nakon što je postao donor, ljekari su Harisonu saopštili da bi njegova krv mogla pomoći riješiti ovaj smrtonosni problem.

  • Sve do 1967., u Australiji je svake godine umiralo na hiljade novorođenčadi. Doktori nisu imali pojma zašto i čitava situacija je zaista bila grozna. Žene su imale brojne podbačaje, i veliki broj beba se rađalo sa oštećenjima mozga.
  • Sada znamo da je uzrok ovih strašnih stvari bila Rhesus bolest koja može dovesti do anemije, zastoja srca i smrti bebe. Prije nego što je anti – D otkriven, svaka majka se morala suočiti sa užasnom mogućnošću da će roditi teško bolesno ili mrtvo dijete – rekla je za CNN Džema Falkenmir iz australskog Crvenog krsta.

Džejms Harison: Samo sam želio pomoći

 Zlatna krv

Nakon što su otkrili čudesne karakteristike Džejmsove krvi, australski ljekari su od 1960-ih, zajedno s njim intenzivno radili na stvaranju injekcije pod nazivom anti – D koja bi spriječila majčina antitijela da napadaju krvna zrnca bebe tokom trudnoće.

Doktori još uvijek ne mogu objasniti kako je moguće da Džejms ima ovako rijetku krvnu grupu. Vjeruju da bi njegova „zlatna krv“ mogla biti rezultat transfuzija koje je primio kad je imao 14 godina.

Iz australske službe za transfuziju kažu da u čitavoj državi postoji tek oko pedeset ljudi čija krv sadrži antitijela.

  • Svaka kesica krvi je dragocjena, ali Džejsmova krv je zaista nevjerovatna. Svaka anti – D vakcina koja se nalazi u Australiji napravljena uz pomoć Džejmsove krvi.
  • S obzirom da je više od 17% žena pod rizikom od ove bolesti, Harison je spasio mnoge živote. Oko 2.4 miliona da budemo precizni – kazala je Falkenmir.

 

Čovjek sa zlatnom rukom

 Nastavit ću ako mi dozvole

Okružen majkama i njihovim bebama, 81-godišnji Džejms je 11. maja 2018. godine posljednji put medicinskoj sestri pružio „zlatnu ruku“ kako bi donirao krv po posljednji, 1173. put. Naime, Harison je došao do gornje granice starosti za darivatelje Australskog Crvenog krsta.

  • Čovjek se osjeća veoma skromno kada mu priđu i kažu mu da je heroj. Da je spasio toliko života. Jedini cilj svih ovih godina mi je bio da pomognem ako mogu. To je moj jedini talenat. Da budem dobrovoljni donator krvi.
  • Ovo je tužan dan za mene. Kraj dugog puta. Nastavit ću ako mi dozvole – kazao je ovaj heroj koji je 1999. godine dobio priznaje Medal of the Order of Australia za svoj doprinos i djelovanje.
  • Nikada više nećemo sresti nekoga sličnim njemu. Bio je potpuno zdrav, savršen donor. Velika rijetost su i njegove vene koje su mogle podnijeti dugogodišnji kontinuitet davanja – rekla je koordinatorica Rh programa Robin Barov.