DVORAC TIŠINE: MRAČNA PROŠLOST MJESTA NA KOJEM JE NASTAJALA ČOKOLADA ZA CAREVE

Na sat vremena od Zagreba trapisti su nekoć radili prvu čokoladu u Sloveniji, a danas se u dvorac Rajhenburg dolazi na izlet i degustiranje pralina, kao i vinskih likera…

Nadomak Krškog, iznad ušća potoka Brestanice ponosno stoji dvorac uzbudljive prošlosti – Rajhenburg. Sagrađen je na šezdeset metara visokom brežuljku iznad rijeke Save. Impozantna dvorska građevina obnovljena je početkom. 12 stoljeća moćni zemljoposjednik, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu svjedoči i najstariji, romanički dio zgrade.

Stoljećima je Rajhenburg mijenjao vlasnike. 1881. godine dvorac dolazi u ruke trapista i postaje samostan marljivih redovnika koji su živjeli na način koji izaziva divljenje. Želite li zaviriti u njihov svijet, Rajhenburg je odlična polazišna tačka.

Trapisti su živjeli zajedno, kao porodica, ali u potpunoj tišini. Razgovor među njima, pa čak i mimika ili govor tijelom bili su potpuno zabranjeni. Samo odabrani redovnik smio je razgovarati telefonom kojeg su koristili od 1896. Ljeti bi se budili u jedan sat, zimi u dva pa bi nakon molitve i meditacije zasukali rukave.

Iako nisu jeli životinjske proizvode, osim sira za dana kad ne bi morali postiti, trapisti su marljivo proizvodili sir kojima i duguje ime. Proizvodili su i prvu čokoladu na slovenskom tlu koja je oduševila i cara Franju Josipa, na čijem je austrougarskom dvoru bila omiljena delicija. 1912. Car im je odao priznanje za kvalitetu i nazvao čokoladu Imperial.

Proizvodili su i likere, štampali svoje knjige, omote za čokoladu, brošure i razglednice u štampariji. Imali su i svoju elektranu. Sve do njemačke okupacije 1941. godine ondje su radili i živjeli u tišini. Tada je dvorac postao deportacijski logor za Slovence. Šest godina kasnije trapistički red je raspušten, a dvorac nacionaliziran. Godinu dana kasnije ondje je otvoren Kazneno-popravni dom za žene.

Freske i ukrasi na zidovima pritom srećom nisu uništeni. Danas se u obnovljenom odražavaju stalne izložbe pa tako posjetitelji mogu doznati kako je tekla obnova dvorca, na koji su način živjeli trapisti, kao i baciti pogled na impozantni dvorski namještaj iz zbirke Narodnog muzeja Slovenije ili medalje najpoznatijeg sportaša Brestanice – Primoža Kozmusa.

Nakon reda kulture, vrijeme je za gastronomiju. U dvorskom je podrumu otvorena vinoteka , a muzejska trgovina nudi brojne lokalne proizvode – uključujući i brestaničku čokoladu te likere od vina i čokolade. Rajhenburški dan čokolade i likera koji se održava u novembru odličan je povod za izlet, ali ne treba čekati do tada.

Porodica Kunej koja se već petu generaciju bavi proizvodnjom vina radi i čokoladno-vinski napitak koji nastaje u mjestu gdje su rajhenburški trapisti nekada izrađivali prvu čokoladu na slovenskom tlu. Vinsku kapljicu rade s bijelom i tamnom čokoladom, prenosi Dnevnik.hr.

Bijela varijanta radi se sa sortama chardonnay, sauvignon i laški rizling, a crna miriše na frankovku, pinot noir i zweigelt. Kupiti ih možete u suvenirnici dvorca Rajhenburg, a najbolje ih je poslužiti uz praline, deserte sa šumskim voćem ili kao dodatak koktelima. Slatke delicije kušati možete i u dvorskoj kavani.