Dvorac Kapetanovo, spomenik nacionalne kulture: Sablasni duh plavokose žene i danas se može sresti u dvorcu!

Unutrašnjost dvorca

 Seljani misle da se od tada svakog 2. avgusta duša nesretnice pojavljuje na tornju, u obliku bijelog goluba. Drugi opet pričaju da se tog dana u jednoj sobi kaštela pojavljuje sablasni oblik lijepe, plavokose žene. Po jednoj sasvim drugoj varijanti, supuružnički par je htio da zajedno ode u smrt, ali su ih sluge prisluškivale. Tako, kada su se riješili na sudbonosni korak, posluga se umiješala: gospodara kuće su obuzdali, ali suprugu već nisu mogli spriječiti.

Dvorac Kapetanovo, nalazi se u selu Stari Lac, u općini Plandište. Izgrađen je u neogotičkom stilu, a ime je dobio po jednom od vlasnika, koji se zvao Milan Kapetanov.

No Milan nije bio jedini vlasnik dvorca. Dvorac je sagradio 1904. godine ondašnji župan Botka Bela. A Milan Kapetanov je dvorac dobio u miraz od tadašnjeg vlasnika, Franca Maja. Sam dvorac danas, izgleda savršeno. Iz njega se pruža prekrasan pogled, na banatsku ravnicu.

 Zaštićeni spomenik

1980. godine je renoviran, a onda je devedesetih opustošen, i pokraden. Od 1991. godine, nalazi se na popisu nacionalnih spomenika kulture i od tada je zaštićen.

Sam graditelj dvorca Botka Bela, imao je veliki porok – kocku. Mnogo je stekao ali je i mnogo gubio kockajući se. I tako je došlo dotle, da je 1938. i dvorac se mogao uvrstiti među kockarske dugove. Botkina žena Ema se nikako nije mogla pomiriti s činjenicom, da se mora seliti iz dvorca. Doživjela je nervni slom, i sasvim izgubila razum.

Pramen plave kose

Na svetog Iliju 2.8. 1938. godine, popela se na toranj dvorca, polila se benzinom i zapalila. Starosjedioci prepričavaju da sve što je od nje ostalo, to je bio pramen plave kose. Od tada je sve u dvorcu krenulo nesretnim putem. Od svetog Ilije, pa do kraja ljeta, često se desi da mještani viđaju zvjezde repatice u liku pokojne Eme. Isto tako, tvrdi se da u jednoj prostoriji dvorca, se na samog svetog Iliju 2.8. pojavljuje duh plavokose žene, čija pojava plaši mještane, a za to vrijeme grb obitelji Botka počinje da sija, a i čuje se nekakva rika, koja to nije. Ali jako podsjeća na grmljavinu.

Dvorac je na licitaciji prodat Francu Maju, koji tu nikada nije živio. On je bio jedan od najmoćnijih ljudi tog vremena. Poklonio ga je u miraz kćeri kako je već navedeno, i tada je dovrac počeo po Kapetanovu da se zove. Nekima se priviđala žena u bijelom, na tornju, baš tom istom gdje se nesretna Ema zapalila. Nisu sve ove činjenice potvrđene, a baš to daje moć ovom prekrasnom dvorcu, da intrigira maštu turistima.

/Slavenka Polojac/