DVIJE ŠOLJICE OVOG ČAJA DNEVNO ŠTITI OD ZIMSKIH TEGOBA

Lovorov list od davnina je cijenjen kao vrhunski začin koji jelima daje osebujnu aromu, ali i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički.

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad živaca i mišića.

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.

Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.

Čaj od lovora

3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.

Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!