Dvije šolje kafe dovoljne za lijepu i njegovanu kožu

Kad se dan oduži, ništa ne može da se mjeri sa dobrom šoljom kafe koja će nas malo prodrmati i vratiti nas u život. A da li ste se nekad zapitali šta omiljeni napitak “radi” vašoj koži?


Ako želite da zadržite mladolik izgled, ne bi trebalo da preterujete u količini kafe koju popijete u toku dana.

– Ako pijete jako mnogo kafe, možete očekivati da će vam se bore pojaviti prije vremena, i koža će početi da ‘visi’ – kaže za Medical Daily dr Mandžula Džegasoti sa Instituta za kožu u Majamiju.

– Ove promjene definitivno se pojavljuju mnogo ranije kod ljudi koji piju kafu, nego kod onih koji ne konzumiraju napitke koji sadrže kofein.

E sad, shvatanje “pretjeranog” konzumiranja se razlikuje… Šta znači “jako mnogo kafe”? Pa, većina studija sugeriše da bi liniju trebalo da povučete kod treće šolje, ali ako želite da vam koža bude lijepa i negovana, ako ne želite da ostarite prije vremena – dvije šolje su maksimum.

Ipak, iako se mogu čuti različite teorije, nije dokazano da kafa izaziva pojavljivanje akni, niti pogoršanje stanja kod osoba koje već pate od akni.

Jedina mogućnost da kafa izazove pojavu bubuljica je ako je pijete kasno uveče, pa ne možete da zaspite do kasno u noć. Kad smo neispavani, koža luči više masnoća, koje onda mogu da zapuše pore. Ako ste skloni bubuljicama i imate problematičnu kožu, eto problema. Ali, ukoliko to nije slučaj, neće vam izlaziti bubuljice od kafe.

Drugim riječima, umjerenost u konzumiranju kafe biće dovoljna da zaštitite kožu od prevremenog starenja, a ako je ne pijete kasno uveče, nećete vam ni bubuljice izlaziti.