Dvanaest namirnica koje imaju više vitamina C od naranča

Obogatite svoju prehranu ovim namirnicama bogatim vitaminom C, za koje neka istraživanja pokazuju da mogu pomoći imunitetu obraniti se od prehlade i gripe.

Obogatite svoju prehranu ovim namirnicama bogatim vitaminom C, za koje neka istraživanja pokazuju da mogu pomoći imunitetu obraniti se od prehlade i gripe.

1. Chilli papričice

Pola šalice nasjeckanih ili kockica chilli papričica sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo otkrili su da kapsaicin, spoj koji chilli papričicama daje ljutinu, može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.

2. Crvena paprika

Šalica nasjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od naranče – čag 190 mg. Crvena paprika je, osim toga, izvrstan izvor vitamina A, koji čuva zdravlje vaših očiju.

3. Zelena paprika

Šalica nasjeckane zelene paprike sadrži manje vitamina C od crvene paprike, ali s udjelom od 120 mg i dalje čini 200 posto preporučene dnevne doze. Zelena paprika je i izvrstan izvor vlakana.

4. Kelj

Osim dvostruko preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta veću od preporučene količine vitamina K, porcija od jedne šalice kelja osigurava 80,4 mg vitamina C. Kelj sadrži i znatnu dozu minerala i masnih kiselina.

5. Brokula

brokula ima 132 mg vitamina C. Osim toga, studije pokazuju da brokula pomaže u prevenciji raka.

6. Papaja

Istraživanja pokazuju da jedenje papaje pomaže kod problema sa sinusima, posvjetljuje kožu i jača kosti. Porcija od jedne šalice sadrži 88,3 mg vitamina C.

7. Jagode

Šalica ovog supervoća sadrži 84,7 mg vitamina C i zdrave doze folata te drugih spojeva dobrih za vaše zdravlje. Još jedna neočekivana korist od jagoda? Pomažu kod prirodnig izbjeljivanja zubiju.

8. Cvjetača

Bilo da je pečete ili kuhate na pari, mala glavice cvjetače daje vam 127,7 mg vitamina C te 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

9. Prokulice

Prepune su fitonutrijenata i vlakana koji sprječavaju rak, a da ne spominjemo da sadrži i 74,8 mg vitamina C. Odbija li vas gorak okus, ispecite ih kako bi im okus bio slađi.

10. Ananas

Osim 78,9 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjenju nadutosti. Bromelain djeluje i kao prirodno protuupalno sredstvo koje vam može pomoći da se brže oporavite nakon teškog treninga.

11. Kivi

Jedna porcija kivija (oko dva komada) ima 137,2 mg vitamina C. Kivi je, osim toga, bogat i kalijem te bakrom.

12. Mango

Jedenjem manga unosite 122,3 mg vitamina C. Mango je i odličan izvor vitamina A, koji poput vitamina C igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta i čuva zdravlje očiju, piše Health.com.