Dužina prsta i karakter: OSOBE SA DUGAČKIM KAŽIPRSTOM SU SKLONE PRELJUBI, A ONE SA KRATKIM SU SEBIČNE

Žene sa dugačkim kažiprstom na lijevoj ruci i kraćim prstenjakom sklonije su preljubu, tako barem tvrde autori studije sa Sveučilišta Oxford. Kažu da su takve žene bile izložene većoj razini ženskih spolnih hormona estrogena dok su bile u majčinom trbuhu pa ih sada krasi više tipičnih ženskih karakteristika.

Suprotno tome, izloženost većoj razini testosterona, muških spolnih hormona, u maternici rezultira duljim prstenjakom i i kraćim kažiprstom. Na primjer, muškarci s takvim karakteristikama su muževniji i bolji su sportisti.

Istraživanje na ženama provela je Eiluned Pearce sa Oxforda. Ispitivala je dužinu prstiju kod 274 volonterki, a potom je testirala njihovu DNK. Uz to je napravila i psihološke testove o kvalitetu njihovih odnosa. Žene koje su bile izložene većoj koncentraciji estrogena u maternici su impulsivnije i svoje ljubavne odnose su više ocjenjivale nezadovoljavajućima.

Eiluned je kazala kako je to otkriće intrigantno jer se vjerovalo suprotno – da su ‘više feminizirane’ žene manje impulsivne i više zadovoljne svojim romantičnim odnosima. Navela je i da su takve žene privlačnije muškarcima upravo jer su vrlo ženstvene, a ako se to spoji s potencijalnim nezadovoljstvom u trenutnoj vezi, put do preljuba postaje vrlo izvjestan. Naučnici to, kaže, nazivaju ‘impulsivnim sparivanjem s muškarcima koji nisu njihov suprug ili partner’, prenosi Daily Mail.

Kako izmjeriti prste?
Izravnajte prste i stavite dlan na papir. Obilježite donje tačke prstenjaka i kažiprsta, odmah do dlana, kod prvog nabora. Potom obilježite gornje tačke, završetak prstiju i usporedite rezultate linijarom.

Žene s kraćim prstenjakom češće su advokatice
Žene sa prstenjakom lijeve ruke dužim od kažiprsta sklonije su raditi poslove koji se tradicionalno smatraju muškima, na primjer, kao advokati ili menadžerice. One kojima je kažiprst duži, češće biraju zanimanja tipičnija za žene, poput rada u vrtiću ili školi.

Do tih saznanja došli su istraživači s Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Rusiji nakon analize podataka 1500 muškaraca i žena čije su prste najprije digitalno izmjerili. Značajne razlike primijetili su na lijevim rukama kod žena.

Djeca sa kraćim kažiprstom su sebičnija
Austrijski stručnjaci sa Sveučilišta u Beču prosmatrali su navike dječaka i djevojčica pa su otkrili da oni s višim razinama testosterona nerado dijele svoje stvari s drugom djecom, čak niti sa svojim prijateljima. Konkretno, tokom studije nisu željeli dijeliti s drugima naljepnice koje su dobili. Ta djeca imaju kraći kažiprst od prstenjaka, a osim što su sebična, po nekim istraživanjima znaju biti i agresivnija.

Poznato je da djeca izložena većim razinama testosterona u majčinoj utrobi imaju duži prstenjak od kažiprsta. Naime, taj hormon utječe na rast prstiju. Antropolozi tvrde da povišena razina testosterona tokom trudnoće dovodi do tzv. efekta maskulinizacije i kod dječaka i kod djevojčica. Razine testosterona ostaju visoke tokom odrastanja.

Istraživanje su napravili s 45 mališana u dobi od šest do devet godina. Neke od njih zamolili su da povedu svoje prijatelje iz razreda kako bi vidjeli hoće li to utjecati na rezultate.

Na početku istraživanja izmjerili su im prste – kažiprst i prstenjak. Na taj način su odredili razine testosterona kojima su bili izloženi u maternici – ta metoda poznata je pod nazivom 2D:4D omjer. Oni koji su se razvijali izloženi većim količinama tog hormona u maternici, imali su manji kažiprst od prstenjaka.

Zatim su im dali naljepnice i gledali šta se događa kada ih trebaju podijeliti s vršnjacima. Iznenadili su se otkrivši da su djeca, koja su tokom razvoja u maternici bila izložena većim razinama testosterona, manje dijelila naljepnice od ostalih – bez obzira jesu li ih trebala dati prijateljima iz škole ili drugoj djeci.

Dr. Lisa Horn kazala je kako su razlike između njih i ostalih mališana, kada je spremnost na dijeljenje u pitanju, nevjerojatne.

Naučnici ne znaju kako bi to objasnili, no pretpostavljaju kako bi se tu moglo raditi o takmičarskoj strategiji kojoj su skloniji muškarci, a dijeljenje se smatra ženskom vrlinom.

Istraživanja, također, pokazuju da visoke razine testosterona u maternici mogu dovesti do povećanog rizika od razvoja ADHD-a, Touretteovog sindroma i autizma. Niske razine tog hormona povezane su s većim rizikom od razvoja bolesti koje su češće kod žena, kao što su anksioznost i depresija.

Djeca s dužim kažiprstom su tiša
Djeca s kažiprstom na desnoj ruci dužim od prstenjaka sklonija su piskutacim glasovima jer su tokom razvoja u maternici bila izložena manjoj količini testosterona, tvrde naučnici.

Tokom odrastanja glas im se, naravno, mijenja, no često ostaje tiši nego kod ljudi koji su u majčinoj utrobi bili pod utjecajem veće razine muškog spolnog hormona.