DUNJA – Nenametljiva kraljica ljepote

Pomislimo li na dunju, prva asocijacija nam je dunja na ormaru i njen divni, posebni miris. E, pa vrijeme je da se dunja skine s ormara i preseli na tanjire, ali i na kozmetički stočić jer, njena primjena u uljepšavanju ima dugu tradiciju

 Za naboranu kožu

Dunju narendati. Dobijenu kašicu pomiješati sa ulupanim bjelancetom i staviti na lice. Maska se koristi kod krupno naborane masne kože.

 Losion za masnu kožu

Dunju sitno isjeckati, preliti čašom vodke ili 20% etil alkohola, ostaviti da stoji 7-10 dana, procijediti. Dobijenim losionom trljati lice (ne oči, nozdrve i usta), ili natopiti tanak sloj vate i staviti masku na 15-20 minuta. Poslije završetka tretmana lice isprati toplom vodom. Primjenjuje se za masnu i kožu sa izraženim porama.

 

Izbjeljivanje pjega

Zrelu dunju sitno narendati, ocijediti sok pomoću gaze. Vatom natopljenom sokom, trljati lice. Sok izbjeljuje pjege.

 

 Bore i ispucale usne

Supenu kašiku sjemenki dunje izrezati sitno, preliti s dvije supene kašike prokuhane vode. Ostaviti da stoji 10 minuta i dobro izmiješati. Dobivenom smjesom namazati ispucane usne ili mjesta na licu s izraženim borama.

Čaj od cvjetova dunje pomaže za smirenje kašlja, a sluz sjemenki primjenjuje se za liječenje opekotina.

100 grama dunje ima energetsku vrijednost od 63 kalorije, dok džem od dunja iste količine daje 258 kalorija. Dunja nije preporučljiva za dijabetičare i gojazne osobe.

(aura.ba)