Duhovni iscjelitelj Zijad Majdančić iz Tuzle upozorava: Ne sušite donji veš noću!

Kada govorim o crvenoj magiji, najdraže mi je ono poređenje između crvene i bijele ruže. Bijela ruža je mirisnija od crvene. Bijela nas asocira na ljepotu, svjetlost i ljubav prema Stvoritelju, a crvena na zaljubljenost. Svojstva bijele ruže poništavaju zle čini crvene ruže. Sok iz bijele ruže je lijek za više od hiljadu bolesti, dok se od crvene pravi sok na koji sihirbazi mogu bajati…Zijad ef. Majdančić već 20 godina uspješno se bavi duhovnim iscjeljivanjem. Njegovo znanje skoro da nije ovozemaljsko. O duhovnoj medicini priča s oduševljenjem, tvrdi da je to moć i blagodat koju treba iskoristiti. Pripada poznatoj lozi Majdančića. Onih Majdančića koji su odigrali veoma važnu ulogu u vjerskoj ulemi, onih koji su svi odreda bili hodže i hadžije.- Mene je oduvijek privlačio svijet duhovnog liječenja. Kada jednom prodrete tu, povratka nema – kaže oduševljeno.

Slučaj Nikšić

U razgovoru koji smo vodili sa njim, posebno se osvrnuo na sve veću pojavu tzv. crvene magije, zbog nje je zabrinut. Sve je više onih koji mu se za pomoć javljaju zbog njenog utjecaja. Takvi su i Mara i Ljuba P., bračni par iz Nikšića koje smo zatekli kod njega.

– Naša kćerka je išla u četvrti razred srednje škole i na času fizičkog vaspitanja je zanijemila. Jednostavno, izgubila je glas. Odveli smo je doktoru, nije mogao pomoći. Išli smo i do psihologa, ali ona je samo ćutala. Uputili su je na VMA u Beogradu ali ni tamo nije bilo lijeka. Govorili su da je dobila šok koji joj je u potpunosti paralizirao govor i da bi se on nakon vježbi, tretmana kod logopeda i psihologa trebao vratiti za dvije godine – povjerila nam se Mara.

Kćerku su poslije toga odveli u manstir u Ostrog. Sreća, tu su i našli pomoć. Sreli su prijatelja koji je poznavao iscjelitelja Majdančića. Nakon dvije sedmice Majdančić je ovu porodicu posjetio.

– Kada je ušao u našu kuću, nismo ga dočekali srdačno. Tek kada je obećao da neće izaći dok naša kćerka ne progovori, laknulo nam je. Otvorio joj je „zvijezdu“ i rekao da je pod utjecajem crvene magije. Napravio je bivši momak jer se nije htjela udati za njega. Efendija je učio na vodu koju je naša kćerka pila, molio se nad njom… I, onda se desilo čudo. Nakon 48 sati – progovorila je! Vidite, naša kćerka je sada dobro – priča Mara i pokazuje na veselu djevojku. Dans su tu da zahvale ef. Majdančiću.

Bijela i crvena ruža

– Kada govorim o crvenoj magiji, najdraže mi je ono poređenje između crvene i bijele ruže. Bijela ruža je mirisnija od crvene. Bijela nas asocira na ljepotu, svjetlost i ljubav prema Stvoritelju, a crvena na zaljubljenost. Svojstva bijele ruže poništavaju zle čini crvene ruže. Na primjer, sok ocijeđen iz bijele ruže je lijek za više od hiljadu bolesti, dok se od crvene ruže pravi sok na koji sihirbazi mogu bajati – uvodi u priču o crvenoj magiji ef. Majdančić. U nastavku je pojasnio da je crvena magija, ustvari, ljubavna magija.

Pravi se da bi se privukla osoba do koje je čovjeku stalo, a ona, ili je već tuđa ili ne mari za njega. – Međutim, ne pravi se uvijek crvena magija iz ljubavi, ona se često koristi i iz koristoljublja, da da bi se došlo do tuđeg bogatstva. Ljubavnih sihira ima dosta, negdje oko 70 vrsta, i svi oni spadaju pod crvenu magiju – govori i nastavlja: – Ona se često pravi na odjeću, posebno unutarnji veš. U toku noći, dok se veš suši napolju, osoba koja je naumila da opčara nekoga, krade njen veš i nosi ga crnomagijašu. Kada ovaj završi obred, veš se vraća na staro mjesto. Sve se mora odigrati prije zore. Kada osoba kojoj je magija napravljeno obuče to, potpada pod utjecaj crvene magije. Osjeća se dezorjentisano, zapušta porodicu, posao i potpuno se predaje osobi koja je spremila magiju.

Prema riječima ef. Majdančića, postoji još raznih načina da se ta magija prenese. Nekada su to kolači, nekada sok… Zajedničko im je zlo koje nose sa sobom. – Stoga, savjetujem oprez, vjeru i da se molite Bogu. Hvala dragom Allahu pa je ostavio lijek za to u časnom Kura’nu. Isto tako, efikasni su moji zapisi i hamajlije. Ja do sada nisam imao neizliječenog klijenta – rekao je vrsni iscjelitelj Zijad ef. Majdančić.

Amanet hadži ef. Saliha

Prve korake u duhovnom liječenju Zijad ef. Majdančić je napravio još kao dječak. Znanje je crpio od svoga dede, hadži ef. Saliha, poznatog iscjelitelja na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

– Tada, kada je skoro bilo zabranjeno pominjati vjeru, njemu je bilo dozvoljeno da radi šta hoće. Državni vrh FNRJ, kasnije SFRJ, bio je zapanjen njegovim uspjesima. Potajno, u okrilju rane zore ili kasne večeri u posjetu su mu dolazili najviši državnici, oficiri, doktori, učenjaci… U početku nije dao da pratim šta radi, ali ja bih se ipak prikradao, slušao i upijao znanje. Sve to je bio dio njegovog plana. Htio je da vidi i zna kome ostaviti u amanet porodičnu tradiciju. Kasnije me poučio svemu – naviru mu emotivna sjećanja.

Iscjelitelj Zijad kaže da je kasnije završio medresu, nakon toga otišao je u Egipat.

– U Kairu sam upisao Fakultet islamskih nauka i zbližio se sa jednim Atifom iz Jordana. On je dosta znao o duhovnom liječenju koje se prakticira u njegovoj zemlji. Sve to nadopunilo je moje znanje. U Egiptu sam postao i magistar islamskih nauka. Iza mene je sada 20 godina uspješnog rada – tvrdi ef. Majdančić.

Salijevanje strave

Efendija Majdančić je od rijetkih iscjelitelja koji salijevaju strave. Tvrdi da na osnovu oblika olova može vidjeti puno toga i lakše razriješiti slučaj sa crnom magijom, ogramom ili nagazom.

– Liječim i učenjem sura i dova iz Svete knjige koja je stara oko 350 godina a koju mi je ostavio dedo. Činim sve da pomognem čovjeku, jer magije nanose veliko zlo. Čovjek pod njihovim utjecajem preko noći postaje bezvoljan; tu su stalne glavobolje, podočnjaci, promjene raspoloženja, svađe u porodici, pucanje brakova itd. U bici protiv sihirbaza veoma je bitno da je osoba čista srca i duše, da je sklona higijeni i da je uredna sredina u kojoj živi i radi. Tada je teško nabaciti sihire, a i kada se to desi, lakše je skinuti zlo. Božija ljubav u srcu je prva brana sihirima i nju kroz duhovno učenje treba samo ojačati – ističe ef. Majdančić.

(Mirza Karić/aura.ba/arhiv magazina Aura)