Duhovi švedske kraljevske porodice opet opsjedaju istorijsku građevinu: Sivi Čovjek i Bijela Dama lutaju kraljevskom palatom

Najpoznatiji od duhova je  Sivi Čovjek, čija duša luta sjevernim hodnicima još od 13.vijeka – kad je zamak izgledao drugačije nego danas. Njemu se ponekad, nakon svoje šetnje po ostalim evropskim dvorovima, pridruži i Bijela Dama, za koju se vjeruje da je duh njemačke plemkinje iz 13. vijeka, kao i da je donosilac loših vijesti, budući da se ukazuje prije nego što neko iz zamka umre 

Kraljica Silvija: Duhovi su naši prijatelji

Palaču Dortingholm, kao i njen kraljevski teatar, Kineski paviljon i vrtove – Unesko je 1991. godine uvrstio među lokalitete svjetske baštine, a danas je to rezidencija švedske kraljevske porodice i popularna turistička atrakcija.

Međutim, kako tvrdi kraljica Silvija od Švedske, žena švedskog kralja Karla XVI Gustava, u dokumentarnom filmu za nacionalnu televiziju SVT, članovi kraljevske porodice nisu jedini stanovnici palate.

 Sivi čovjek

  • Ovo mjesto je veoma bogato istorijom. Život je ovdje veoma uzbudljiv jer palatu naseljavaju i naši mali prijatelji – duhovi. Veoma su druželjubivi, pa ponekad imate osjećaj kao da vas posmatraju. Trebate se ovdje vratiti pom mraku i sami to iskusiti – rekla je kraljica Silvija TV ekipi koja joj je došla u posjetu.

Kraljeva sestra, princeza Katraina potvrdila je njene riječi.

  • Naša kuća je puna energije, pa bi bilo čudno da se one ne manifestuje u duhove- rekla je ona.

S obzirom da ovo nije prvi put da se govori o tome kako se spominje da je kraljevska palata opsjednuta, a identitet sablasnog stanovnika kraljevske porodice već je poznat javnosti.

  • Najstariji od njih je Sivi Čovjek, čija duša luta sjevernim hodnicima još od 13.vijeka – kad je zamak izgledao drugačije nego danas. Njemu se ponekad, nakon svoje šetnje po ostalim evropskim dvorovima, pridruži i Bijela Dama, za koju se vjeruje da je duh njemačke plemkinje iz 13. vijeka, kao i da je donosilac loših vijesti, budući da se ukazuje prije nego što neko iz zamka umre – rekla je kraljica Silvija.

Tužna Bijela Dama

Prema riječima jednog švedskog istoričara, adutant trenutnog Karla XVI Gustava svjedočio je prisustvu Bijele Dame pred smrt kraljevog dede Gustava VI Adolfa. Kao glavni stanovnici palate, ne strahuju od njih, a čini se da Svi Čovjek i Bijela Dama sakladno žive nakon smrti.

Ipak, ovih dana, strah se opet uvukao u palatu, jer je Bijela Dama opet prošetala hodnicima. Naime, jedan poslužitelj je naišao na prikazu dok je rutinski obilazio hodnike.

Po njegovom svjedočenju, na licu Bijele Dame se jasno ocrtavala tuga. Sutradan je o svom iskustvu obavijestio kraljicu Silviju. Ona se, navodno tome samo nasmijala i odmahnula rukom.

Kako kaže kraljica Silvije, dvorac može posjetiti bilo ko kako bi se uvjerio u paranormalne pojave, a to se posebno odnosi na lovce na duhove.