Duhanskim ovisnicima možda ogadi cigaretu: STEVIJA UBIJA SVAKU ŽELJU ZA NIKOTINOM I NE DEBLJA!

Ako želite da ostavite cigarete, stevija će vam biti najbolji saveznik, a pored toga, nećete se ugojiti jer ona pomaže i protiv gojaznosti

Čest problem kod pušača je to što žele da ostave cigarete, ali sе plаše dа će sе ugојiti. U stvаri, nеmа pоtrеbе zа brigom. Uz pomoć biljke stevija slobodno možete da prestanete da pušite, bez straha da ćete se ugojiti.

Recept za borbu protiv duhanske ovisnosti je veoma jednostavan: listiće stevije stavite između obraza i desni (ako nemate listiće, možete staviti zeleni prah). Na taj način postepeno se smanjuje želja za pušenjem i ovisnost o duhanu. Kad vam se pojavi želja za cigaretom, popijte šoljicu stevije i herba mate čaja. Učinak je isti, ako ne i bolji.

Stevija je od veliki pomoći i kod problema tjelesnom težinom; nema kalorija, smanjuje apetit i želju za slatkim. Zato je njena uloga u mršavljenju vrlo važna. Stevija vas ne može osloboditi loših prehrambenih navika i uživanja u slatkišima, ali mnogo korisnika je s vremenom smanjilo unos omiljenih slastica. Upotrebljavajte steviju umjesto šećera i umjetnih sladila na sirovoj hrani, pri kuhanju ili pečenju.

Pored toga listići stevije pomažu da se smanji osjećaj gladi i značajno smanjuju želju za slatkim. I dalje ćete uživati u slasticama, samo će se želja za njima smanjiti. Pri svakodnevnom korištenju stevije, količina slatkiša koje konzumiramo, znatno se smanjuje. Samokontrola više nije problem.

Gdje sve pomaže stevija?

Stеvijа je odlična u borbi prоtiv gојаznоsti i tаkоđе ćе vаm pоmоći u liječenju diјаbеtеsa i hipеrtеnziјe, a, što je najvažnije, ubiće svaku želju za nikotinom.

Pritisak

Pri svakodnevnoj upotrebi stevije, krvni pritisak se blago smanjuje. Taj učinak je evidentiran kod tekućih koncentrata napravljenih od suhih listića stevije.

Krvni šećer

Kod redovne upotrebe pokazao se i učinak na regulaciju šećera u krvi, ponovo jače izraženo ukoliko koristimo koncentrat.

Prehlada i gripa

Dnevna konzumacija čaja od stevije i napitaka od stevije osjetno smanjuje mogućnost pojave prehlade i gripe. Moguće da je povezano s tim da virusi ne mogu razgraditi slatke glikozide, koji prirodno štite sluznicu grla kod pijenja napitaka. To možemo pripisati i prirodnom cinku koji sadrže listići stevije. Medicinska istraživanja naime dokazuju, da cink, unesen preko usne šupljine, teži uništavanju virusa samim kontaktom. Moguće je da je u pitanju kombinacija oba učinka.

Probavne smetnje

Za smirivanje bolova u trbuhu, koristite čaj od stevije: 1 kašiku zelenog praha prelijte litrom vruće vode. Ostavite da stoji 3-5 minuta, ili dok ne bude primjerena temperatura za konzumaciju. Popijte cijelu šalicu toplog napitka, učinci su vrlo brzi. Bakterije očito obožavaju glikozide, a ne mogu ih probaviti, što dovodi do njihovog uništenja. Takav čaj pomaže i kod trovanja hranom.

Bore na licu:

Kad pripremite čaj od stevije, namočite gazu, položite gazu na oči, tako da prekrije i bore oko očiju. Pustite da djeluje 5 minuta ili duže. Primjetit ćete da vam je koža mekša i da su bore manje vidljive.

(aura.ba)