Duh Kemza iz Dunava – mit ili ribarska „šuplja“: ulovili gusana, a pričali da ih napala neman

Smederevski ribari su pustili na YT kraći video o Dumnavskoj nemani koja, navodno navlači kupače u virove, a ribarima otima ulov

Nikola Tasić sa kolegom

Smederevski ribari godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava. Niko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korijene, priča vjerovatno seže u vrijeme Osmanskog carstva.

Tada je ovdje prerađen najvjerovatnije neki od slovenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i istoričan Leontije Pavlović koji ga je opisao kao “oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi”.

Napisao je i da neman “ribare i kupače navlači u virove gdje repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa”. Prema pričama onih koji su navodno vidjeli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čovjeku sa kandžama i dugim repom.

– Naravno da ga nitko nije vidio, bar ne neko zadnje vrijeme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali – kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale.

Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da neko vikne “Kemza”.

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da presiječe konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda vidio gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži vidjeli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su “uhvatili” srndaća.