Dugmići i narodna vjerovanja: Ako na putu nađete dugme, nemojte ga uzimati, jer ćete tako privući nesreću!

Ukoliko sakupite dugmiće svojih prijatelja, možete napraviti moćnu hamajliju, smatrali su naši stari – a to je samo jedno od interesantnih vjerovanja koja se vezuju za ove predmete.


Za dugmiće se vezuju brojna vjerovanja. Na primjer, smatra se da novac ne voli otpalu dugmad, odnosno da onaj ko u ormaru ima garderobu s koje su otpali dugmići neće imati sreće sa parama.

Takođe se vjeruje da novca nećete imati ako zašivate dugme na garderobi dok je nosite, dok drugi smatraju da to znači da ćete postati zaboravni. To, navodno, možete preokrenuti, ako zagrizete nešto i držite u zubima dok zašivate.

Hamajliju za prizivanje sreće možete napraviti ako sakupite dugmiće svojih prijatelja.
Ako na putu nađete dugme, nemojte ga uzimati, jer ćete tako privući nesreću. Vjeruje se da vam dugme koje nađete može donijeti sreću ako ga stavite u cipelu.

Ukoliko slučajno otkinete dugme s odjeće, očekuje vas poziv za provod. Loš je znak otkinuti dugme kada se ujutru oblačite.

Djevojke kojima otpadne dugme sa odjeće imaju najviše razloga za brigu – prema nekim vjerovanjima, to znači da im je momak nevjeran.

error: Content is protected !!