Duga je lista posljedica stresa: akne, glavobolje, nesanica, problemi u krevetu…

Nije uvijek lako ustanoviti kad je čovjek pod stresom, ali je neophodno kako bi mogao da koriguje svoje navike i rutinu. Sajt “Indy100” ističe šest znakova stresa na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija

Nije uvijek lako ustanoviti kad je čovjek pod stresom, ali je neophodno kako bi mogao da koriguje svoje navike i rutinu. Sajt “Indy100” ističe šest znakova stresa na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija.

Stres je jedan od uzroka glavobolje, koja je manje opasna od migrene, jer je moguće izliječiti je uobičajenim načinima. Smanjenje stresa i stresnih situacija, takođe, dovodi do smanjenja problema sa glavoboljom.

Problemi sa snom, drugi su pokazatelj da ste pod stresom. Postoji bliska veza između sna i mentalnog zdravlja, uopšteno, a kako biste što manje problema imali sa nesanicom, čak i pod stresom, bitno je ustaliti vrijeme odlaska na spavanje i buđenja, praveći slobodno vrijeme između odlaska na spavanje i korišćenja telefona i kompjutera.

Stres može da izazove i ekcem, akne, psorijazu, kao i mnoge druge probleme sa kožom. Shva i ispucala kože, isto tako, može da bude posljedica neunošenja dovoljne količine vode. Osjećaj umora i pretjeran unos kofeina može da dovede i do dehidratacije kože.

Napetost u mišićima može biti okidač stresa i izazove brojna oštećenja. Da bi se takvi problemi izbjegli preporučuju se joga, istezanje i vježbe. A promjene navika mogu da doprinesu u otklanjanju stresa, a svakako i okretanju zdravijem načinu života.

Gubitak apetita ili pojačan apetit, jedan su od znakova stresa. On aktivira borbu u tijelu što potiskuje apetit i povećava nivo kortizola i insulina.

Stres, međutim, utiče i na gubitak interesovanja za seksom, što umanjuje uživanje u njemu, a najčešći uzrok problema u seksu jeste psihički. Gubitak libida često je povezan sa umorom.

Stres, takođe, može da bude indirektan uzrok erektilne disfunkcije, ali dovodi i do povećanog krvnog pritiska i veće konzumacije alkohola. (aura.ba)