Držite se ovih savjeta i imat ćete ‘holivudski osmijeh’

Vjerovatno vam niko nije rekao da zube perete neispravno. Uostalom, kada to činite u svojoj kupaonici, niko vas ni ne gleda pa vam ne može skrenuti pozornost na greške koje činite. No valja znati da se većina posjeta zubaru događa upravo zbog nepravilne njege usne šupljine.

Ljudi obično što bržim potezima četkaju zube lijevo-desno, gore-dolje sve dok nemate osjećaj da su zubi glatki. No takvi su pokreti veoma abrazivni za zube i desni. Tako uništavate zubnu caklinu. Zubi će postati osjetljiviji na toplo i hladno i brže će ostarjeti. Perete li tako zube, riskirate nastanak karijesa i bolesti desni. Naime, micanjem četkice lijevo-desno čistite samo površinske naslage na zubima, dok bi zapravo trebalo da očistite i prostor između zubi koji je prepun zaostale hrane i bakterija.

Držite se ovih savjeta i manje ćete posjećivati stomatologa!
1. Prislonite glavu četkice na zube i namjestite dlačice da stoje pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni. Pomjerajte četkicu malim kružnim pokretima nekoliko puta po površini svakog zuba.

2. Iščetkajte vanjske površine svih zuba, gornjih i donjih, sve vrijeme držeći dlačice četkice pod kutom u odnosu na liniju desni.

3. Na isti način iščetkajte unutarnje površine svih zuba.

4. Iščetkajte grizne površine svih zuba.

5. Da biste očistili prednje zube s unutarnje strane, okrenite četkicu vertikalno i napravite nekoliko malih kružnih pokreta prednjim dijelom četkice. Dobro iščistite sav prostor među zubima.

6. Svakako iščetkajte i jezik. Na njemu se sakupljaju štetne bakterije, pa će vam to osvježiti dah i očistiti usta.

7. Energetska pića, gazirani sokovi, slatki bomboni, pa čak i zdrave namirnice poput voćnih sokova mogu omekšati zubnu caklinu. Ako ste konzumirali takvu vrstu tekućine, krenite s pranjem zubi pola sata poslije. To će biti dovoljno vremena da zubna caklina ponovno ojača. Izbjegavajte sokove i kafu barem sat vremena nakon pranja zubi. Dotad smijete piti samo vodu!