DREVNA PALMIRA: Riješen jedan od najvećih misterija savremene arheologije?

Misterij nepoznatog boga koji se spominje u natpisima iz drevnog grada Palmire (današnja Sirija) čini se da je konačno riješen. Smješten u današnjoj Siriji, drevni grad, koji je bio središte trgovine i cvjetao u vrijeme Rimskog Carstva prije oko 2000 godina, dugo je bio predmet interesa za arheologe.

Palmyra Ancient city in Syria

 

Jedna od njegovih najtrajnijih misterija bio je identitet nepoznatog božanstva koje se spominje u raznim natpisima i naziva “onaj čije je ime blagoslovljeno zauvijek” ili “gospodar svemira”.

Ipak, sada je misterij možda konačno riješen zahvaljujući radu Aleksandre Kubiak-Schneider, postdoktorske istraživačice na Sveučilištu u Wrocławu (Poljska).

Uspoređujući natpise s natpisima pronađenima u drevnoj Mezopotamiji, uspjela je utvrditi da božanstvo koje se spominje najvjerojatnije nije jedan bog, već nekoliko njih.

Ta višestruka božanstva, koja su uključivala Marduka (Bela) i Baalšamina, spominjana su kolektivno, ali neizravno, kao znak poštovanja ljudi tog vremena.

Prema Kubiak-Schneider, oni koji su napisali natpise možda su se obraćali ne određenom bogu, već svakome tko bi slušao njihove molitve.

“Nije postojao jedan anonimni bog, svaki bog koji je slušao i iskazivao naklonost zahtjevima zaslužuje vječnu hvalu”, zaključuje naučnica.