Drevna japanska metoda otkriva u kakvom vam je stanju mozak

Na ovaj način, tvrde Japanci, možete saznati kolike su šanse da vas pogodi moždani, ali i saznati prijete li vam neke druge bolesti

Donosimo kratak pokus nakon kojega ćete saznati u kakvom vam je stanju mozak. Potrebno je što duže ostati na jednoj nozi, barem minutu, a potom promijeniti nogu.

Na ovaj način, tvrde Japanci, možete saznati kolike su šanse da vas pogodi moždani, ali i da saznate neke druge bolesti koje vam prijete.

Ovaj su istraživači zadatak stavili pred 1387 zdravih dobrovoljaca, prosječne starosti 67 godina, a dok su balansirali na jednoj nozi, snimali su njihovu moždanu aktivnost magnetnom rezonancom i davali im da rješavaju četiri vrste kognitivnih testova.

Ispostavilo se da je dužina stajanja u flamingo-pozi u potpunosti predvidjela što će pokazati magnetna rezonanca. Oni koji su izdržali tek 20-ak sekundi, po pravilu su bili oboljeli od bolesti malih krvnih žila mozga.

Ovo stanje posebno je opasno za ljude koji već imaju simptome dijabetesa ili povišenog krvnog tlaka, jer sa svakim dodatnim kapilarnim mikro-oštećenjem raste i vjerojatnost da osoba dobije moždani udar. No, čak i da ga ne dobije, ako se ne reagira na vrijeme, osoba će se početi gubiti.

Svakako posjetite liječnika primijetite li da ne možete stajati na jednoj nozi duže od minute.