Drevna indijska tehnika: ZRNA RIŽE OTKRIVAJU LOPOVA!

Nakon žvakanja riže, optuženom bi bilo rečeno da ispljune rižu na list svete smokve. Ukoliko bi na zrnima bilo tragova krvi ili bi mu na jeziku ostalo koje zrno riže – optuženi bi bio proglašen krivim za počinjenu krađu

Metoda korištenja riže kako bi se otkrio lažov ili lopov stara je vijekovima i dolazi iz drevne Azije. Ovaj postupak je prilično jednostavan: osumnjičeni bi morao žvakati zrna riže a zatim ih ispljunuti. Na osnovu stanja zrna bi se zatim određivalo da li je osoba nevina ili kriva za počinjeni zločin. Iznenađujuće, učinkovitost ove metode dokazala je i nauka.

U indijskoj literarnoj trediciji, ova metoda se spominje u zakonskim spisima. U drevnom tekstu Naradasmrti navodi se kako se ova metoda može koristiti samo u slučaju krađe, a ne nekih drugih zločina. Također piše da se mora koristiti isključivo zrna bijele riže i nijedno drugo zrno.

Nakon žvakanja riže, optuženom je rečeno da ispljune rižu na list svete smokve. Ukoliko bi na zrnima bilo tragova krvi ili bi mu na jeziku ostalo koje zrno riže – optuženi bi bio proglašen krivim za počinjenu krađu.

Korištenje riže u ove svrhe zabilježena je i u 19. vijeku. Čovjek po imenu George Christian iz Kalkute živio je s još trojicom muškaraca kada mu je jednog dana ukraden zlatni sat. Dok su ostali muškarci sumnjali da je lopov jedan od Christianovih sluga, on nije vjerovao u tu priču.

Za pomoć su se obratili „profesoru magije“ koji je sarađivao sa policajcima iz Kalkute i bio je svojevrsni stručnjak za hvatanje lopova. Profesor je u društvu nekoliko policajaca došao u kuću, a umjesto riže koristio je rižino brašno koje je sipao u usta sluga.

Naređeno im je da nekoliko minuta žvaću brašno a zatim da ga ispljunu na list plante. Nevine sluge nisu imale poteškoća i brzo su ispljunuli brašno iz usta. Samo se Abdul, Christianov najbliži sluga mučio sa naredbom policajaca. Abdul je bio nervozan znajući da će njegov zločin ubrzo izaći na vidjelo. Strah i suha usta su ga izdala – nije mogao proizvesti dovoljno pljuvačke i poput ostalih sluga ispljunuti brašno.

Abdul je na kraju priznao zločin i vratio je Christianu njegov sat. Iako se ova metoda možda nije uvijek pokazala 100% tačna, iza svega stoji naučna osnova – stres prouzrokovan laganjem usporava proizvodnju pljuvačke i uzrokuje suha usta, što otežava žvakanje i izbacivanje zrna iz usta.