Drevna egipatska knjiga krije magične tajne zaljubljivanja i liječenja bolesti

Naučnici nisu sigurni za koga je tačno ona napisana, ali ne vjeruju da je knjiga bila namenjena samo za sveštenike ili monahe

Australijski dvojac dešifrovao je drevni egipatski priručnik koji je pripadao svešteniku ili monahu prije oko 1.300 godina, prenosi NationalGeographic.rs.

Ovaj “Priručnik o moći obreda”, kako je nazvan, sadrži brojne čini i bajalice za prizivanje božanstava koje ukazuju čitaocu kako da ih koristi za zaljubljivanje, istjerivanje zlih duhova, liječenje raznih bolesti i slično.

Knjiga je napisana na koptskom – egipatskom jeziku pisanim grčkim pismom – i sadrži 20 povezanih strana pergamenta. Ručno pisane knjige, poput ove, koje su napravljene od nekoliko strana papira ili sličnih materijala se često nazivaju kodeksi.

Prema riječima istraživača Malkolma Čouta i Lejna Gardnera, koji su opisali tekst u novoj knjizi, početak kodeksa se sastoji od serije bajalica koje se završavaju crtežima ili “riječima moći”.

To potom dovodi do brojnih različitih čini koje imaju različite svrhe, na primjer da izliječe bolest ili istjeraju duhove, kao i da nekoga učine uspješnim u životu ili zavedu osobu i učine je samo svojom.

Jedna od čini, na primjer, posebno je osmišljena da se preuzme kontrola nad drugom osobom. Da bi to učinio, sveštenik mora da pjeva magične riječi nad dva eksera i da ih potom “zabije u dovratak, jedan sa desne i jedan sa lijeve strane”.

Knjiga je najvjerovatnije napisana između 600. i 700. godine naše ere. U to vrijeme, mnogi Egipćani su postali hrišćani, što objašnjava zašto se u nekoliko bajalica pominje ime Isusa Hrista.

Međutim, drugi dijelovi su više u skladu sa drugom grupom, Setijancima, koji su najviše poštovali trećeg sina Adama i Eve, Seta.
Istorijski dokazi ukazuju da su crkvene vođe smatrale Setijance jereticima i da su do vremena kada je knjiga napisana, skoro u potpunosti zbrisani.

Imajući u vidu da knjiga sadrži i setijanske i hrišćanske reference, naučnici veruju da je kodeks možda bio prelazni dokument, napravljen pre nego što su setijanske čini izbačene iz obrednih tekstova.

Naučnici nisu sigurni za koga je tačno ona napisana, ali ne vjeruju da je knjiga bila namijenjena samo za sveštenike ili monahe.

“Osjećam da je bilo obrednika i van monaških ili crkvenih redova”, navodi Čout i dodaje:

“Ali ko su oni tačno bili ostaje misterija zbog činjenice da ljudi nisu htjeli da budu obilježeni kao vračevi.”

(Nationalgeographic.rs)