Drevi egipatski spisi: Isus je mijenjao oblik i bio nevidljiv?

Novi detalji o Isusovom raspeću kao i o Tajnoj večeri se otkrivaju u egipatskim spisima koji su stari preko 1200 godina. Prema njima, Juda je poljubio Isusa da bi ga „obilježio“.

Prijevodi ovih spisa su se pojavili u knjizi profesora istorije hrišćanstva sa univerziteta u Utrehtu, Roelofa van den Broeka. Kako on tvrdi, ovaj tekst je otkriven 1910. godine i dugo je bio u vlasništvu bogatog finansijera Morgana.

Najzanimljiviji novi detalj je dio koji govori o Isusu koji je mogao da mijenja oblike. U tekstu piše da su Jevreji pitali Judu kako će ga uhvatiti kada on nema jedan oblik već je nekad mlad, nekad star; nekad crn, nekad svijetle puti, nekad crven, a nekad žut.

U tekstu se takođe navodi da je Isus Tajnu večeru proveo sa Pontijem Pilatom koji mu je predložio da na krst pošalje svog sina, ali je Isus to odbio.

Prema ovom tekstu, Isus je imao više super moći. Pored mijenjanja oblika tu su pretvaranje vode u vino i hodanje po vodi. Čak je mogao postati i nevidljiv.

Profesor van den Broek kaže da su ljudi koji su živjeli u to vrijeme, čak i oni koji su bili obrazovani, vjerovali u čuda i nisu imali kritički stav prema istorijskim činjenicama.

On čak smatra da ni sveti Ćiril iz Jerusalima, koji je autor, nije verovao u tačnost onoga što je napisao.