Dragulj Hrvatskog zagorja: Veliki Tabor – Dvorac koji krije mnoge tajne

Želite li vidjeti kako je izgledao život u doba renesanse, vrijeme je da se uputite u Hrvatsko zagorje, odnosno Veliki Tabor! Prekrasne, očuvane i obnovljene prostorije oduševit će vas svojom neizmjernom ljepotom, kao i priče i legende koje se s ovim dvorcem povezuju. Jedna od najpoznatijih legendi priča priču o prekrasnoj Veroniki Desinić koja ostaje u zarobljena u zidu viteškog salona zbog zabranjene ljubavi, a govore da se njezini uzvici mogu čuti i dan danas.

Dvorac Veliki Tabor je jedna prekrasna građevina koja se nalazi u Hrvatskom zagorju, u blizini mjesta Desinić, na 333 metra nadmorske visine. Prekrasan pogled pruža se na cijelo Hrvatsko zagorje te na dio Slovenije. Nedavno provedena analiza, za sam početak gradnje dvorca, navodi sredinu 15. stoljeća.

Pretpostavlja se da je palas dvorca dao sagraditi grof Fridrik II Celjski, a njegov nasljednik Ivan Vitovec je započeo gradnju renesansnih kula. Veliki Tabor najduže je bio u posjedu obitelj Rattkay.

Legenda o mladoj i lijepoj pučanki Veroniki, je stara nekoliko stotina godina, ali i danas privlači turiste u ovaj dvorac. Mladi grof Fridrik II Celjski bio je oženjen čovjek sa ženom svojega staleža a Veliki Tabor je bio svadbeni dar njegovog oca. Prema narodnoj predaji, grof Fridrik je od samog početka braka zanemarivao ženu Elizabetu, dok je svoje izlete s ljubavnicama pokušavao sakriti dugim i zbivanjima iz dvorca. Upravo u povratku iz jednog takvog izleta, slučajno je ugledao pučanku Veroniku.

Ljubav bez blagoslova

Strastveno su se zaljubili, a Veronika je i živjela u samoj blizini Velikog Tabora. Uskoro se desilo ubojstvo Fridrikove supruge Elizabete, za koju je sam grof bio prvi osumnjičeni. Unaprijed se znalo da ova ljubav neće biti blagoslovena od strane Fridrikovog oca, te su grof i Veronika pobjegli. Ubrzo nakon bijega tajno su se vjenčali na granici Slovenije i Hrvatske. Idila dvoje zaljubljenih nije dugo trajala. Fridrikov otac je poslao vojsku da uhvate dvoje zaljubljenih i dovedu ih  nazad u Veliki Tabor.

Nekon što su uhvaćeni, Fridrikov otac je sina dao zatočiti u kulu bez prozora i vrata na četiri godine. U tu kulu je mogao primati samo kroz jedan mali otvor vodu i hranu. Nakon četiri godine, izašao je na slobodu, ali više nikada nije bio sposoban za samostalan život.

Nesretnu Veroniku su vojnici odmah utopili u drvenom koritu s vodom. Nakon što je udavljena, naređeno je da se tijelo nesretne Veronike zazida u sjeverni zid peterokutnog palasa dvorca. Pri tom svemu je bila optužena i za vještičarenje, koje naravno nikada nije dokazano niti se ko trudio dokazati to.  Tako je i postala prva žrtva progona vještica koje je kasnije kroz povijest trajalo jako dugo.

Krici i danas odzvanjaju

Suđenje, prije nego je udavljena, trajalo je dva dana ali krivica da je vještica nije dokazana. Na kraju su suci izjavili: “Presvjetli bane, na ovoj djevojci nema nikakvih naznaka zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvjetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh niti zločin. Ljubav je jedna od naljepših ljudskih vrlina. Time je naš posao, ovdje završen”.

Uprkos tome, Veronika je pogubljena.

Dvorac Veliki Tabor je prelijepo mjesto za doći i razgledati, a i priče naroda da se noću čuje jauk nesretne Veronike, srećom nisu otjerale turiste. Dvorac je danas spomenik nulte zaštite UNESCO-a.

Prema riječima voditeljice dvorca, na samom ulazu u dvorac pronađeni su dva nasjeckana pramena kose. Prema boji, moglo bi biti da pripadaju Veroniki i Fridriku. Ostaje da nakon analize kose, saznamo da li je zaista pripadala nesretno zaljubljenima.

 Piše: Slavenka Polojac

 

Komentari

komentara