Kako je Dragana Mirković iz Visokog odnijela 8.000 eura, a sa Šejlom Šabović se samo uslikala!?

Dragana se slikala sa Šejlom Šabović, zagrlila je na par sekundi, i otišla dalje. 

Dragana Mirković i Šejla Šabović

Šejla Šabović je sa 17 godina, nakon majčine smrti, ostala da živi sama. Za kratko vrijeme je izrasla u jednu od uspješnijih studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.  Ne možete ni zamisliti koliko se iza ove, naizleg sretne, a kulturne i pametne djevojke, može kriti tragedija koju teško da bi iko, a pogotovo ne krhko djevojačko tijelo, tako olako mogao podnijeti.

Za njenu potresnu priču saznala je i Dragana Mirković za vrijeme jednog gostovanja u Visokom. Saslušala je, zagrlila par sekundi, i otišla dalje. Otpjevala je i neke pjesme koje je voljela Šejlina majka.

Šejlina majka je umrla kada je ona imala svega 17 godina. Samo su je, kaže, jedne aprilske večeri 2004. godine odvezli u Centar urgentne medicine (CUM) u Sarajevo i Šejla je više nikada nije vidjela. Umrla je pet minuta poslije ponoći od iznenadnog moždanog udara.

Kako Šejla sa ocem ni prije toga nije komunicirala, a nije imala braće i sestara, od te večeri je ostala sama. Te godine kada joj je majka otišla na vječiti počinak, Šejla je bila najbolja u razredu. Prošla je peticom. Kaže, znala je da bi se njena majka tome mnogo radovala pa joj je, makar i mrtvoj nastojala ispuniti želju. I naredne dvije godine je bila odličan učenik.

Poslije gimnazije, Šejla je upisala Visoku poslovnu školu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Od 300 kandidata bila je deseta na spisku. Opet, ponos i dika svoje rahmetli majke. Prvu godinu je dala u roku, a iz druge ispolagala sve ispite koje je do danas imala. Kaže da nikada ni od koga nije zatražila pomoć. Sve što je ostvarila, ostvarila je sama.

“Jedino mi je žao što moja mama ne može vidjeti kako se dobro snalazim u životu. A uvijek je maštala kako ću jednog dana biti njen ponos i dika – priča za portal “aura.ba” Šejla.

Sreli smo je na koncertu Dragane Mirković u Visokom. Šejla je bila vesela, sretna, nasmijana… kao nikada do tada. Ispunila joj se, kaže, životna želja: upoznala se i slikala sa Draganom, najdražom pjevačicom svoje rahmetli majke, pjevačicom, koja u Šejli svojim pjesmama, kao ništa drugo, čuva uspomene na umrlu majku.

“Kad je moja mama umrla sve što mi je iza nje ostalo su Draganine pjesme koje me stalno podsjećaju na nju. Mama ju je neizmjerno voljela. Uvijek je govorila da je Dragana prava dama. I mene je učila da je volim. Još kao djevojčica sam maštala da budem kao Dragana. A kada sam porasla i vidjela da se svi snovi baš i ne ispunjavaju, onda sam željela da Draganu barem upoznam.

Nakon mamine smrti ta se želja udvostručila. Imala sam osjećaj da će mi spasti ogroman kamen sa srca ako jednog dana sretnem ovu ženu. Uz njene pjesme sam zaboravljala mnoge probleme koji su me pritiskali u životu. Pratim svaki njen koncert po Bosni – priča Šejla koja nije ni slutila da će joj ispuniti životna želja i da će upoznati Draganu.

Na koncertu u Visokom stajala je tik do Dragane. Zagrljene su pozirale pred našim fotoreporterom.

“Kada me tu večer Dragana zagrlila, mislila sam da ću se srušiti. Zagrljaj je trajao svega nekoliko sekundi, ali se meni činilo kao vječnost. Imala sam osjećaj da je i mama tu. A sigurna sam da bi i bila, samo da je živa. Kada je Dragana poslije zapjevala maminu najdražu pjesmu “Zagrli me majko”, emocijama nije bilo kraja – prisjeća se Šejla.

Šejla je cijelog života bila snalažljiva, vesela i društvena djevojka. Rano se osmaostalila i zarađivala za svoj život, iako nije imala stalnih prihoda. O njoj je brinula rodbina. Nisu je izdali, nije ni ona njih.

Naravno, nije ni znala da je te večeri njena miljenica Dragana Mirković odnijela 8.000 eura. Opravdala ih je, jer je u diskoteci bilo blizu dvije hiljade posjetilaca, a cijene ulaznica su bile 10 KM. Neki Draganini saradnici i prijatelji su predlagali da određenom finansijkom donacijom nagradi Šejlu i još jednog studenta u Sarajevu (P.Gojković) koji je dijete iz miješanog braka; otac pravoslavac, majka muslimanka.

“ Ja sam tu da pjevam, a ne da brinem o tuđim nesrećama – kazala je Dragana na našu opasku da je njena obožavateljka možda gladna, da nema stabilne izvore prihoda, da je pomažu rodbina i kolege, da joj daruje simboličnu naknadu u vidu džeparca. Nije se trznula za novčanik da bar plati piće Šejli.

REAKCIJA ŠEJLE ŠABOVIĆ

Tokom dana redakciji se javila Šejla Šabović. Ona tvrdi da nije te večeri bila gladna i da nije dala zadnji novac za odlazak na koncert.

“Ovo su zaista tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa člankom i intervjuom koji sam ja dala. Nikome ni u kom trenutku nisam rekla da sam zadnji novac potrošila, da živim na rubu egzistencije, kao što Vi iznosite u ovom članku niti da sam GLADNA!!!  – napisala je Šejla Šabović.

Pri tome nije spomenula da nije imala stalna primanja, nego da su je pomagali rodbina i prijatelji. Dragana Mirković je znala za njenu sudbinu i nije je počastila čak ni sokom. Na našu intervenciju je i došlo do susreta, te je obavljeno slikanje. To je poenta cijele priče…

(aura.ba)