Dr. Svetko Košpić: NAJBOLJI LIJEK ZA SRCE JE VOĆE I POVRĆE!

Tretmani ishranom ne samo da olakšavaju simptome bola u grudima, već također liječe uzrok srčanih bolesti i mogu da eliminišu buduće srčane probleme. Ne postoji hirurški ni hemijski tretmani za srčane bolesti, koji mogu da se uporede sa ovim impresivnim rezultatima istraživanja ishrane o bolesti srca

Ako biste upitali većinu žena koja bolest predstavlja veći rizik za njih – bolest srca ili kancer dojke – mnoge bi rekle kancer dojke. Međutim, pogriješile bi. Stopa smrtnosti od srčanih bolesti je osam puta veća od stope smrtnosti zbog kancera dojke.

 

U Americi od srčanih tegoba umuru sportisti, vojnici. Dakle mladi ljudi koji su navikli na fizičke vježbe, kod kojih nikada nije izrečena dijagnoza srčanih bolesti… Istraživači su pronašli zapanjujuće dokaze o uzrocima smrti američkih vojnika koji su davne 1953. god. poginuli u Koreji; predočili su dokaze od 77,3 % smrti zbog oboljenja srca. Oovo oboljenje se razvija tokom cijelog života, a ti vojnici nisu bili ljenjivci nego u punoj formi na vrhuncu svojih fizičkih života.

Ključna komponenta u razvoju srčanih oboljenja je plak. Plak predstavlja masni sloj proteina, masti (uključujući holesterol), ćelija imunog sistema i drugih komponenata koje se nagomilavaju na unutrašnjim zidovima srčanih arterija. Ako se plak na unutrašnjem zidu arterija nakuplja polako, tokom nekoliko godina, protok krvi ima vremena da se prilagodi, formirajući tunele kojima će krv teći malim bočnim tokovima. To su kolaterale.

 Smrt zbog hrane

Međutim, preveliko nagomilavanje plaka, može da prouzrokuje ozbiljno ograničenje protoka krvi i bola u grudima ili angine. Oštar bol može ići niz ruku ili prema vratu i vilici. Naučnici su znali da su masne plake koje su oblagale oboljele srčane arterije bile sastavljene od holesterola, fosfolipida i masnih kiselina.

Faktori rizika za srčano oboljenje su holesterol, krvni pritisak, fizička neaktivnost, pušenje cigareta i gojaznost. Njihovim neutralisanjem smanjimo smanjićemo rizik od srčanih oboljenja.

Gorštaci sa Papua Nove Gvineje imaju rijetka srčana oboljenja. Isto tako i u Kini. Amerikanci su umirali od srčanih oboljenja skoro 17 puta većom stopom nego Kinezi. Sasvim prosto radilo se o smrti zbog hrane. Kulture koje imaju nižu stopu srčanih oboljenja jedu manje zasićenih masnih kiselina i životinjskih proteina, a više integralnih žitarica, voća i povrća. Znači više voća i povrća, a manje mesa.

I pored napretka medicine, hirurgije i farmacije i dalje je uzrok smrti od srčanih oboljenja broj jedan. Kod 70-80% pacijenata koji su se podvrgli ugradnji bajpasa ova snažna bol se ne javlja oko godinu dana.

Međutim, ovo poboljšanje ne traje vječno. U roku od tri godine od operacije, kod jedne trećine pacijenata ponovo će se javiti bol u grudima. U roku od deset godina polovina pacijenata kojima je ugrađen bajpas će umrijeti, dobiti srčani udar ili će im se vratiti bol u grudima.

Istraživanja pokazuju da oni pacijenti koji se podvrgnu ugradnji bajpasa, neće imati manji broj srčanih udara u odnosu na one koji se ne podvrgnu operaciji. Ugradnja bajpasa i angioplastika ne rješavaju uzrok srčanog oboljenja, ne sprječavaju infarkt ni ne produžavaju život osim najbolesnijim pacijentima.

Dr Keldvel B. Eseistain, veliki istraživač i načelnik najboljeg medicinskog centra za srce (na svijetu) u Klivilendu u Ohaju tvrdi da je za liječenje kancera i srčanih oboljenja u zadnjih 100 godina malo toga učinjeno u prevenciji.

Svjestan da su se medicinske angiografske i hirurške intervencije skoncentrisale samo na simptome i vjerujući da je neophodan suštinski drugačiji pristup liječenju dr. Eseistain je odlučio da testira efekte biljne ishrane cjelovitim namirnicama na ljude kojima je ustanovljeno srčano oboljenje. Tražio je od svojih pacijenata da u dnevniku ishrane bilježe sve što pojedu. Svake dvije sedmice u toku narednih pet godina, sastajao se sa svojim pacijentima radi razgovora, ispitivanja krvi i mjerenja krvnog pritiska i težine.

Pet pacijenata je odustalo u roku od dvije godine. Od 18 pacijenata koji su ostali do kraja ispitivanja za jedanaest godina javio se samo jedan pacijent sa kliničkom slikom bola u grudima. Taj pacijent nije bio dvije godine na dijeti. Nakon toga se vratio na zdravu ishranu, rješio se angine i nije imao novih problema.

Programi ishrane

Ne samo da je bolest kod ovih pacijenata zaustavljena, nego je čak preokrenuta. Blokade arterija su u prosjeku smanjene za 7% tokom prvih pet godina njegovog istraživanja. Ovo će možda izgledati kao mala promjena ali je zapremina propuštene krvi najmanje 30% veća kada se prečnik poveća za 8%. To je razlika između prisustva  bola zbog angine i odsustva bola, i u stvari između života i smrti.

Onih pet osoba koji su odustali od programa ishrane i vratili se starom načinu ishrane, prošli su kroz deset novih srčanih problema. Sedamnaest godina od početka istraživanja, svi pacijenti osim jednoga, su još živi i imaju između 70 i 80 godina.

Dr. Din Omiš je pacijente je podjelio u dvije grupe. Na eksperimentalnom tretmanu je bilo 28 pacijenata,  a drugih 20 je bilo na standardnom tretmanu. Od njih je tražio da budu na biljnoj ishrani u toku najmanje godinu dana. Mogli su da jedu voća, povrća i žitarica koliko su god htjeli. Pored ishrane grupi je dao da primjenjuju različite oblike kontrole stresa, molitve, vježbe disanja, opuštanja u trajanju od najmanje sat vremena dnevno. Od pacijenata je tražio da vježbaju najmanje tri sata nedjeljno, zavisi od nivoa njihove bolesti.

Dr. Omiš i njegova istraživačka grupa nisu koristili nikakve lijekove, operacije niti tehnologiju za liječenje ovih pacijenata. Pacijenti koji su se najbolje pridržavali preporuka tokom godinu dana su ostvarili smanjenje blokada arterija za više od 4%. Iz eksperimentalne grupe   kod 82% pacijenata došlo je do regresije (smanjenja) njihovih srčanih bolesti tokom perioda od godinu dana.

Kod kontrolne grupe je došlo do porasta učestalosti bola u grudima od 165%. Njihov nivo holesterola je povećan a blokada njihovih arterija se pogoršala za 8% u roku od godinu dana.

Tretmani ishranom ne samo da olakšavaju simptome bola u grudima, već također liječe uzrok srčanih bolesti i mogu da eliminišu buduće srčane probleme. Ne postoji hirurški ni hemijski tretmani za srčane bolesti, koji mogu da se uporede sa ovim impresivnim rezultatima.

Sada znamo ne samo kako da spriječimo bolest, već i kako uspješno da je liječimo. Ne moramo da rasjecamo grudni koš kako bismo liječili arterije i nisu nam potrebni moćni skupi lijekovi u našoj krvi do kraja života. Hraneći se zdravom hranom, možemo da održavamo naše srce zdravim.

Savjetovalište i kontakt sa dr. Košpićem

Za medicinsko savjetovanje i pomoć pri primjeni ovoga načina ozdravljenja javite se u savjetovalište dr. Svetka Košpića. Upotrebom akupunkture, homeopatije i ayurveda preparata, programom vježbi, fizijatrijom i rehabilitacijom, ubrzati ćete svoj oporavak.

Kontakt telefon:    Košpić dr. Svetko: 00387 61 213 305