DR. SOLAKOVIĆ: UJUTRO PRVO MORATE DORUČKOVATI, A NE CIGARU UZ KAFU ZAPALITI

Bosanski doktor Oz, kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković govorio je o zdravlju društva i pojedinca.

Ispričao je da se bavio sportom, ali je uvidio u jednom trenutku da mu nije dobro.

  • Išao sam na razna snimanja, tražio sam sebi problem. Kopao sam i kopao. Na kraju su došli meni da sam ja psihički poremećen. Knjige su nastale iz toga, pišući, da sami sebi pomognete. Vi ste ti koji tražite sebi dijagnozu, držite palicu u svojim rukama. Ja sam ljekar, nas pacijenti mrze. Kad sam ušao pod anesteziju, tek sam tad shvatio muke i nedaće jednog pacijenta. Tad sam postao kao ljekara puno bolji čovjek i puno bolji prema pacijentu. Ja sam obični čovjek, iz naroda. Ja sam vaš, pisao sam knjige i govorim za svoj narod, svoje ljude, da oni to shvate i nauče. Mnogi su promijenili živote i mnogi mi se zahvaljuju. Vi drugog izbora nemate. Imate medije, jeste li ikad vidjeli reklamu o prasi? Neće država reći da moraju uzimati toliko i toliko proteina, masti ili šećera”, poručio je te dodao: “Jednostavno, nema niko da se brine o vama. Svi su protiv vas. Gdje god krenete, svi su protiv vas. Ja želim da vi naučite da znate šta ćete jesti, uzimati i ponašati se u bilo kojoj situaciji. Organizam je napravljen prije stotine i stotine hiljada godina. Govorim ljudima da naša mašina traži to i to, takvu i takvu hranu, ponašanje. Ako ćete uzeti baklavu, operite je, saperite sve i to pojedite. Između šećera i masnoće, bolje pojedite masnoću, šećer je vrlo opasan, rekao je na N1

Poručio je gledateljima da ujutro prvo što treba uraditi je doručkovati.

  • Ujutro kad se probudite morate doručkovati, to morate jer preko noći ne jedete, a organi rade. Kad se probudite kod nas je prvo kafa, kafa, cigara i gledate u nebo. Uzme kocku šećera i on je sit. Organizam traži proteine, traži ono što nije imao i onda počne sam sebe jesti. 30 godina maltretiramo organizam, poslije toga on nas ganja. Je li to život? – pita se dr. Solaković. (hayat)