Dr. Selver Šabanović: Za neplodnost kod mladih bračnih parova, treba prvo izvršiti kontrolne preglede muškarca!

Prema njegovim višegodišnjim iskustvima, za sve veći broj „sterilnih brakova“, uzročnici su muškarci. Njihov spermogram je u nekom obliku poremećen, a za to su najveći „krivci“ hormonski preparati za jačanje mišićne mase.

Do sada se bračni par smatrao neplodnim ako u roku od dvije godine nije uspio dobiti potomka. Sada je ta vremenska odrednica, kaže urolog Šabanović, pomjerena na godinu.

„Ako u roku od 12 mjeseci aktivnog seksualnog života sa svojim partnerom žena nije ostala trudna, smatra se da je taj par neplodan i da treba krenuti na ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok.

Ono što se kod nas stalno dešava, a što je potpuno pogrešno, jeste da se u takvim situacijama prvo polazi od žene, da je problem u njoj što par ne može dobiti potomka. Treba krenuti od muškarca, a to znači da prvo treba uzeti detaljnu anamnezu, provesti urološki pregled, koji podrazumijeva ultrazvuk testisa, a potom uraditi spermogram kojim se određuje broj spermatozoida, njihova pokretljivost i vitalnost.

Naredni korak je određivanje hormonskog statusa, a ako je potrebno, muškarac se upućuje i na kompleksnije dijagnostičke preglede – naglasio je Šabanović.

Prema njegovim višegodišnjim iskustvima, za sve veći broj „sterilnih brakova“, uzročnici su muškarci. Njihov spermogram je u nekom obliku poremećen, a za to su najveći „krivci“ hormonski preparati za jačanje mišićne mase. (Faktor)