Dr Perišić savjetuje kako se uklanjaju pesticide: “MASNU” JABUKU DRŽATI 15 MINUTA U SODI, GRPŽĐE PRATI POLA SATA

Za samo nedelju dana iz hrvatskih prodavnica izbačeni su: konzerve ribe, suhomesnati proizvodi i sladoledi, jer su u njima pronađeni pesticidi.

Iako je to bila rutinska kontrola, postoji vjerovatnoća da se to može dogoditi bilo kome, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koristi zaštitu od korova, insekata i plijesni. Zbog toga se postavlja pitanje koliko su pesticidi opasni po zdravlje ljudi?

Dr Vojislav Perišić kaže da 15 posto pesticida, uprkos obradi, ostaju na voću i povrću.

“Govorimo o insekticidima kojima se prska voće i povrće, a koje unosimo u organizam. Pitanje je šta će naša jetra da uradi sa tim. Mi se ne možemo osloboditi onoga što se nalazi na povrću – fungicidi i pesticidi”, kaže Perišić.

Kao primjer, on navodi jabuku čija je “koža masna”, a taj sloj predstavlja ustvari ksenobiotik, i savjetuje da plod potopimo na 15 minuta u sodu bikarbonu ili sirće.

“Ako je pesticid baza – sirće će ga rastvoriti, i vi ćete ga maći sa pranjem. Ako je kiselina, biće soda bikarbona. Najznačajniji broj pesticida je slaba kiselina pa se rastvara u sodi bikarboni, ona ga vezuje i skida ga. A može biti i sirće, npr. u slučaju zelene salate”, objašnjava Perišić.

Kaže da je za pranje voća i povrća dovoljna jedna supena kašika na jedan litar vode, ali da ga takođe treba oljuštiti jer se ispod kore koncentrišu toksini. Takođe, savjetuje i da se odstrani dio kod peteljke.

Ukoliko govorimo o grožđu koje se tretira fungicidima – hemikalijama koje uništavaju plijesni, doktor kaže da to voće treba dobro prati čak pola sata.

Bez obzira na vrstu voća i povrća, ukoliko ga ne operemo dobro, kumulativno je veoma opasno to što pesticidi ostaju u našem organizmu.