Dr. Norman Walker: Moraju li nas mučiti plinovi?

Donosimo savjete dr. Normana Walkera koji, je slijedeći neka jednostavna pravila života i ishrane, do smrti u 116.godini bio dobrog zdravlja.

Dr. Walker

Mnogi ljudi, posebno stariji, imaju problema sa plinovima u organizmu. Malo, ko razmišlja o tome da naprosto napusti loše životne navike kojima je sam uzrokovao ovaj problem.

Jeste li ikada imali poteškoća sa plinovima? Stvaranje plinova je prirodni hemijski postupak; tim postupkom materija se iz krutog ili tekućeg stanja pretvara u plinovito. Kada jedemo hranu ili pijemo tekućinu koja je lošeg sastava, tada plin koji nastaje vrenjem i truljenjem takve hrane može izazvati u cijelom probavnom sistemu vrlo neugodan pritisak. Neka istraživanja pokazuju da se u probavnom sistemu djece koja su od samog početka hranjena prirodnom hranom uopće ne proizvodi plin, a ako se ipak proizvodi, onda u vrlo neznatnim količinama.

Pod prirodnom hranom podrazumijevamo svježu i sirovu, nipošto prerađivanu, konzerviranu ili kuhanu hranu. Djeca koja dobijaju konzerviranu i prerađenu hranu, ponašaju se ponekad vrlo osorno, što je posljedica stvaranja plina u želucu. Međutim, stariji se ljudi obično mire s problemima koje trpe iz istih razloga.

Neugodan zadah

Gornji dio želuca oblikovan je u obliku kupole namijenjenje skupljanju plinova koji se stvaraju za vrijeme prirodnog vrenja hrane. Kada želudac dobiva sirovu hranu, probavni sokovi otvaraju vlakanca i oslobađaju hranjive tvari; posljedica toga je stvaranje neznatnih količina plina koje „kupola“ želuca s lakoćom prihvata. Kada hranu miješamo i jedemo ono što ne ide jedno s drugim – kao na primjer meso i krompir, hljeb i marmelada, voće i šećer – razvija se vrlo veliko vrenje s nevjerovatno jakim i obilnim stvaranjem plina.

Ako se takvom vrenju pridruži i gnjiljenje kuhanog mesa iz našeg jelovnika, ne samo da se poveća količina plina, već taj plin poprima strahovito neugodan miris. Evo nam objašnjenja za neugodan zadah iz usta ne samo kod većine ljubitelja mesa, nego i kod većine starijih ljudi. Kada bismo svoje prohtjeve za mesom uspjeli barem donekle promijeniti, pa makar i ne jeli isključivo svježe, sirovo povrće i voće, ne bismo morali svoj zadah iz usta suzbijati pomoću raznih sprejeva, vodica i zvakaćih guma.

Bakterije

Kada je hrana jednom prerađena u želucu i tankom crijevu, ostatak je prepušten bakterijama – ukoliko se sve odvija prirodnim putem. Bakterije imaju tu zadaću da ostatak hrane do te mjere rastvore i neutraliziraju da debelo crijevo – uz pretpostavku da je čisto i funkcionira besprijekorno – može preuzeti sve ostale hranjive tvari te ih korisno upotrijebiti.

Ostatak hrane prelazi u tekućem stanju iz tankog u debelo crijevo. Uzlazno debelo crijevo učvršćuje tu tekućinu, izvlačeći iz nje hranjivu tvar, i velike količine vode, a šalje vlaknaste tvari kao „stolicu“ u drugi dio debelog crijeva, prema izlaznom otvoru, odnosno čmaru. Mrtva vlaknasta tvar u kuhanoj hrani i mesu nema nikave hranjive vrijednosti; ona otežava rad cjelokupnog probavnog sistema. Vlakna u sirovoj hrani imaju, slikovito rečeno, svojstvo magneta, i na svom putu kroz crijeva pomažu probavnom sistemu da radi što ujednačenije.

Stalno povećanje „mrtve“ hrane i nedovoljno prehranjivanje živaca i mišića crijevnih stijenki dovodi s vremenom do sve češće degeneracije i gubitka normalnog stanja napetosti mišića ili mišićnog tonusa. Posljedica toga je nedovoljno izlučivanje otpadnih tvari, njihovo zadržavanje na stjenkama i nagomilavanje u udubinama i džepovima crijeva. U takvim slučajevima dolazi do neprestane borbe između poželjnih bakterija koje neutraliziraju otpadne tvari i bakterija gnjiljenja koje se u tim tvarima razmnožavaju. Uslijed toga stvaraju se mnogo veće količine plina od onih koje se uobičajeno stvaraju u čistom debelom crijevu.

Nestat će

Neki ljudi imaju toliko jak zadah da ga se može osjetiti i na većoj udaljenosti. Nije teško pronaći uzroke nepodnošljivog zadaha. Crni kolutovi oko očiju, blijedi obrazi, poguren stas i nedostatak mladenačke čvrstine u koraku najbolji su pokazitelji da degenerirani probavni organi neumorno rade na pripremanju organizma za prijevremeno starenje.

Postojanom tromošću svog organizma mi u biti direktno prizivamo starost. Starost voli stvaranje plinova, iako je malo ljudi koji znaju o čemu se zapravo radi. No, sada kada smo toga svjesni, učinimo sve što je u našoj moći da bismo se što ispravnije hranili, da bismo što zdravije živjeli i bivali iz dana u dan sve mlađi.

Ako svoj uobičajeni način ishhrane zamijenimo boljom, prirodnom metodom, smijemo s pravom očekivati da će plinovi sasvim nestati iz našeg tijela. Kada jednom prihvatimo ispravan način života i ishrane – kakav se od nas očekuje – još uvijek će  tijelu biti mnogo plina. Njegovo nestajanje zavisi od procesa čišćenja koji može godinama potrajati. Ali želimo li postati mlađima, to se svakako isplati.

Lažni srčani udar

Određena količina plina u crijevima prirodna je i neizbježna. Pretjerano stvaranje plinova može prouzrokovati čitav niz teških oboljenja. Zabilježen je slučaj jednog čovjeka kojemu je preporučen digitalis budući da mu je dijagnosticirana „ozbiljna srćana tegoba“.

No taj je čovjek patio od teškog začepljenja, ali nije htio primjeniti klisticiranje, ni ispiranje crijeva, jer ga je liječnik upozorio da to čovjeku može lahko prijeći u naviku. Uskoro je doživio veoma težak „srčani udar“. Kako nije bilo vremena čekati liječnika, porodica je uzela stvar u svoje ruke i podvrgnula ga klisticiranju. Kada je iz tijela bila odstranjenja tvrda stolica, došlo je do takvo snažnog strujanja plinova da se to ne može usporediti ni sa kojim drugim čovjekom ili čak životinjom.

Tog trena je njegov „srčani udar“ nestao. Nakon toga čovjek se uputio specijalisti za ispiranje crijeva. Osim ispiranja učinjena je i rendgenska snimka njegovog debelog crijeva.

Imajući pred očima jasne dokaze, čovjek je smjesta prestao uzimati digitalis. Shvativši da nema nikakvu srčanu manu, već ga naprosto povremeno muči pritisak plina na srce i krvne žile, počeo je povremeno odlaziti na ispiranje crijeva. Nakon nepune dvije godine nestalo je  „srčanih udara“

(Arhiv Aure)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!