Dr. KSENIJA KRAJINA POKUPEC: ŠEĆERNA BOLEST JE TEŠKA BOLEST; IAKO VAS NIŠTA NE BOLI, SVAKIM DANOM STE SVE BOLESNIJI!

Liječnik specijalist endokrinolog odredit će dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati. Uz obaveznu dijetu dr. Pokupec preporučuje i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihove pripravke

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Ključna riječ kod šećerne bolesti je inzulin – hormon kojeg beta stanice Langerhansovih otočića gušterače luče direktno u krv. Nakon što pojedemo obrok hrane, hrana se razgradi i u krvi poraste nivo šećera. Na taj podražaj gušterača luči inzulin koji sav šećer potjera i otpremi u sve naše tjelesne ćelije. Šećer je za ćeliju hrana i energija i bez njega ćelije ne mogu živjeti i obavljati svoje životne funkcije.

Poznati su tipovi dijabetesa:

Dijabetes tip l – tzv. juvenilni dijabetes nastaje u mladosti, jer beta ćelije nestaju te gušterača ne luči inzulin – apsolutni nedostatak inzulina.

Dijabetes tip II – tzv. starački dijabetes nastaje kad gušterača zbog slabljenja funkcije svojih stanica tj. njihovim starenjem, luči sve manje inzulina, a i stanice tkiva postaju slabije osjetljive na inzulin. U svakom slučaju, šećerna bolest je bolest metabolizma kod koje se javlja poremećaj u metabolizmu svih triju grupa hranjivih tvari: i masti i ugljikohidrata i bjelančevina. Iako osoba prima dovoljno šećera tj. ugljikohidrata hranom, organizam je izgubio sposobnost razgradnje šećera, pa konačni proizvodi te razgradnje ne mogu biti iskorišteni za dobivanje energije i rad ćelije.

Taj nedostatak tijelo nastoji nadoknaditi iz preostalih izvora energije tj. masti i bjelančevina, no njihovim trošenjem tijelo mršavi i slabi. Tako dobivamo tri osnovna simptoma koji ukazuju na šećernu bolest, a to su: pojačana žeđ i glad, pojačano mokrenje, mršavljenje i opća slabost Normalne vrijednosti šećera u krvi (glukoza u krvi ili skraćeno GUK) su od 4,4 do 6,4 mmola/L. Kad se ta vrijednost u krvi poveća za dva do tri puta i bubrezi počinju propuštati šećer pa će nalaz šećera u urinu također biti pozitivan. (Nekad davno liječnici su probali urin i ako je bio sladak, dijagnosticirali bi bolest kod svog pacijenta).

Šećerna bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Starački šećer najčešće se javlja nakon pedesete godine života te kod žena u klimakteriju zbog sklonosti debljanju, te kod pretjerano debelih ljudi. Nije dokazano da je svaka debela osoba već unaprijed predodređena da postane „šećeraš”, ali ako neko u porodici već ima šećernu bolest, postoji mogućnost da i on oboli od iste bolesti. U više od 50% slučajeva šećeraši imaju i pozitivnu porodičnu anamnezu. Osobe krvne grupe A i trudnice također pokazuju veću sklonost dijabetesu.

U većini slučajeva šećerna bolest se razvija polako i podmuklo, kažemo da ne boli ali uzrokuje veliku štetu u organizmu. Povećane vrijednosti šećera u krvi oštećuju stjenku malih krvnih žila, dovode do aterosklerotičnih promjena pa se pacijenti često javljaju liječniku zbog problema sa srcem, očima ili bubrezima, učestale su gljivične infekcije, oštećenje živaca tzv. dijabetička polineuropatija, zatim otvorene rane na nozi – a to su već sve teške komplikacije dijabetesa. Dodatna komplikacija su i povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi jer se sve te dijagnoze ne zbrajaju već međusobno množe i daju visoki rizik od oboljevanja mnogih organa u tijelu. Jedna od komplikacija može biti i hipoglikemija – šećer u krvi pada ispod normalne minimalne vrijednosti, javlja se glavobolja, znojenje, lupanje srca, osjećaj gladi i žeđi. Najčešći uzroci su:

  1. što je u tijelo unešeno previše inzulina
  2. osoba jepreskočila neke obroke, a uzela svoju propisanu terapiju
  3. osoba je uz propisanu količinu inzulina uzela previše hrane tj.ugkljikohiodrata
 S liječenjem treba početi odmah jer je šećerna bolest teška bolest. Liječnik specijalist endokrinolog odredit će dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati, jer iako vas ništa ne boli, svakim danom ste sve bolesniji.

Uz obaveznu dijetu preporučit ću vam i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihove pripravke:

vrijesak – čisti krv i pojačava mokrenje (diuretik)

piskavica – glukokinin pomaže kod metabolizma ugljikohidrata

kopriva – potiče cirkulaciju i mokrenje

kukuruz svila – potiče mokrenje (diuretik)

maslačak – potiče rad bubrega, jetre, čisti krvi i djeluje diuretički

stolisnik – isto kao maslačak

borovnica – sadrži mirtilin koji snižava šećer u krvi

vodopija – sadrži inulin koji kao i mirtilin djeluje slično inzulinu

galego – snižava šećer u krvi, diuretik

matičnjak – smiruje organizam i smanjuje negativan učinak stresa

komušine graha – snižavaju šećer, diuretik

Kombinacijom ovih ljekovitih biljaka dobivamo čaj i biljne kapi. Dnevno treba popiti litru čaja, malo po malo, uvijek prije jela i uz čaj 1-2 kašičice biljne tinkture.

Rane na nozi – Ulcus cruris, tretiram uljem gospine trave, nevena, timijana i sl. te biljnom kremom koja se maže oko otvorene rane. Obuća treba biti udobna i komotna, nosite pamučne čarape, a višak energije potrošite vježbanjem i hodanjem. NAJVAŽNIJE DA ZAPAMTITE: tjelesna aktivnost i zdrava ishrana su „zlatna pilula” protiv dijabetesa!

PROČITAJTE JOŠ NASLOVA O DIJABETESU:

http://aura.ba//secerna-bolest-konjicki-travar-mirsad-krnjic-ima-recepture-koje-secer-dovode-u-normalu/

 

NAJDJELOTVORNIJE BILJNE TERAPIJE ZA ŠEĆERNU BOLEST