Dr. Jasminka Mujkanović: Akne nisu samo oboljenje kože, uzroci su u čitavom organizmu!

Ako vam se često pojavljuju bubuljice, pokušajte da ih izliječite biljnom masti koju ćete napraviti tako što ćete zagrijati veliku kašiku pivskog kvasca na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i uveče po nekoliko minuta.

Priča o aknama nije završena sa pubertetom. Ovo oboljenje pogađa i sve veći broj žena preko 30-e godine. Akne su direktna i tipična posljedica hormonalne neuravnoteženosti, kako kod tinejdžera, tako i kod odraslih. U pubertetu su prije pravilo, nego izuzetak, a kod odraslih su posljedica povišenog nivoa lučenja muških hormona, koji podstiču prekomjerno lučenje sebuma.

Do danas ne postoji jasan uzrok nastanka akni. U principu važi sljedeće: najčešći uzrok je poremećaj hormonalne ravnoteže i prekomjerno lučenje hormona nadbubrežne žlijezde. Kako su lojne ćelije osjetljive na djelovanje ovih hormona, neuobičajeno snažno pojačavaju proizvodnju masnoće.

Ovaj proces kod mnogih žena izazvan je prestankom uzimanja kontracepcijske pilule ili zamjenom uobičajene nekom drugom, zatim poremećajem sna, odnosno promjenom vremena odlaska na spavanje i ustajanje. Među “krivce” se ubrajaju i trudnoća i mjesečni ciklus.

Akne mogu izazvati i određeni lijekovi ili kreme koje sadrže previše masnoće.  U većini slučajeva radi se o takozvanim kasnim aknama (acne tarda). Razlika je u koži koja više nije masna kao u vrijeme pubertetskih akni, već prije suha i nerijetko dehidrirana.  

Iza učestalih bubuljica i čireva krije se upala. Zbog pojačanog lučenja masnoće na izlazima lojnih žlijezda stvara se neproporcionalno mnogo rožnatih ćelija koje zatvaraju pore kože. Tako se suvišna masnoća ne može na pravi način “izliti” iz žlijezda. U zatvorenim porama gnijezde se bakterije, što dalje vodi do nastanka upala, čireva i gnojnih akni.

Dr. Mujkanović

Pored nabrojanih hormonalnih promjena, veliku ulogu kod nastanka akni ima povišen nivo stresa. Hormon stresa CRH, koji se luči u međumozgu, direktno utiče na lojne žlijezde i pojačava njihovu “produktivnost”. Nije bez razloga što se acne tarda još nazivaju i “akne karijere”.

Današnjim terapijama izgled i stanje kože se mogu vidno poboljšati, a nastanak ožiljaka može se spriječiti. No, pacijent mora imati jako mnogo strpljenja. Vidljiva poboljšanja kože često su uočljiva tek nakon šest do osam sedmica terapije. Većina dermatologa će protiv upaljenih bubuljica propisati antibiotike u vidu tableta ili antibiotske kreme koje se nanose direktno na upaljenu aknu. Naročito su djelotvorni preparati sa kiselinama na bazi vitamina A, u formi tableta.

Osnovna pretpostavka za uspješnu terapiju je temeljito čišćenje kože nježnim proizvodima za njegu, koji nisu na bazi sapuna i koji su u skladu sa vašim tipom kože. Odbacite masne kreme barem dok se koža ne smiri.

Salicilna kiselina i sumpor su sastojci mnogih krema, koje mladi kupuju u apotekama i drogerijama, tretirajući njima akne. Međutim, ti preparati samo izazivaju sušenje, i otpadanje postojećih akni, i ne mogu spriječiti nastanak novih bubuljica.

Od alternativnih metoda liječenja akni, koje obećavaju uspjeh, treba spomenuti, pored povratka prirodi, i terapiju plavim svjetlom, koja pospješuje uništavanje slobodnih radikala i bakterija koje utiču na stvaranje akni. Upale se brže smiruju, koža regenerira, a mogućnost stvaranja ružnih ožiljaka se smanjuje.

Šta treba da zna svaka osoba koja ima akne?

  1. Prije svega neophodno je pratiti vrijednost minerala i vitamina u organizmu.
  2. Izbjegavajte stres!
  3. Ishrana je veoma bitna u procesu stvaranja akni. Slana i masna hrana potiču stvaranje akni, pa ih treba izbaciti sa trpeze ili barem reducirati. Konzumirati bilje i biljna ulja.
  4. Čišćenje kože može doprinijeti smanjenju napetosti i vraćanje sjaja koži, koji se gubi uslijed stresnih situacija.

5.  Mladim ljudima uvijek nedostaje vitamin A, koji ima i drugačiji naziv – vitamin za lijepu kožu. Tu je i vitamin C, za koji su istraživači od 1954. godine ustanovili da je bitan za stvaranje kolagena, materije koja drži na okupu ćelije vezivnog tkiva neophodne za održavanje zdravog stanja kože.

6. Kako se akne lahko inficiraju i ostavljaju ožiljke, potrebno je redovno uzimati cink i selen. Ovi minerali jačaju imunološki sistem i sprečavaju nastanak infekcije.

7. Ulje od sjemena grožđa i nevenenovo ulje su bogati vitaminima i ona balansiraju variranje hormona.

RECEPT ZA AKNE: Pivski kvasac i bokvica

Ako vam se često pojavljuju bubuljice, pokušajte da ih izliječite biljnom masti koju ćete napraviti tako što ćete zagrijati veliku kašiku pivskog kvasca na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i uveče po nekoliko minuta.

Ako vam ne pomogne, pokušajte da koristite mast pripremljenu od tri velike kašike sitno isjeckanog lista bokvice i dvije kašike ulja za jelo. Sve to dobro izmiješajte i stavljajte na dijelove lica s bubuljicama. Ulje treba držati po jedan sat tri puta tokom dana.

Ako je potrebno da gnojnice na koži sazru, može se koristiti čaj koji se pravi tako što se tri velike kašike sitno isjeckanog lista bokvice i cvijeta i lista podbjela (Tussilago farfara) preliju jednim litrom ključale destilirane vode i ostave poklopljene dva sata dalje od izvora toplote.

Čaj se procijedi i zasladi medom. Pije se tokom dana, a na bolna mjesta stavlja se tri puta dnevno po dva sata oblog, koji se natapa svakih pola sata. Oblog je neprocijeđeni ostatak čaja. Po skidanju obloga bolna mjesta obrisati mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite pet dana.