Dr. Jasminika Mujkanović: Kako olakšati tegobe menopauze, kako se nositi sa valunzima?

Svaka žena osjeća napade vrućine drukčije; dok su kod nekih žena slabi i traju tek nekoliko mjeseci, druge ove tegobe mogu osjećati godinama

Dr. Jasminka Mujkanović Hrustanović

 Jeste li se već našli u ovakvoj, vrlo neugodnoj situaciji: nalazite se u trgovini i iz sekunde u sekundu postaje vam nepodnošljivo vruće, na čelu i gornjoj usnici stvaraju se graške znoja, lice crveni i najradije biste skinuli sve sa sebe. Kolebanja u nivou hormona utječu i na vegetativne centre u mozgu koji reguliraju tjelesnu temperaturu i cirkulaciju. Tada dolazi do pojave valova vrućine. S vremenom tijelo se navikne na promijenjen metabolizam hormona, pa i valovi vrućine postaju slabiji i na kraju prestanu… Svaka žena osjeća napade vrućine drukčije; dok su kod nekih žena slabi i traju tek nekoliko mjeseci, druge ove tegobe mogu osjećati godinama.

             Simptomi

Pojava navala osjećaja vrućine i hladnoće (popularno zvani “valunzi”) najčešća je poznata tegoba menopauze. Zahvata gornji dio tijela. Lice postaje ozareno i oznojeno. Nakon vala topline slijedi val hladnoće. Valunzi mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata, a mogu se javiti i više puta u jednom satu. Ostale neugodne pojave mogu biti u obliku noćnog znojenja, nesanice.

Valovi vrućine najčešće se manifestiraju kao osjećaj topline koji se širi iz prsa ili vrata. Mnoge se žene počinju naglo znojiti iz svih pora. Na gornjoj usnici, čelu i vratu jasno su uočljive kapljice znoja. Putem znoja tijelo, naime, nastoji spustiti tjelesnu temperaturu. Isparavanjem tijelo se hladi, što dovodi do laganog osjećaja hladnoće. Tokom naleta valova vrućine povećava se broj otkucaja srca, što ćete osjetiti kao jako udaranje srca. Crvenilo lica, vrata i prsa također prati napade topline. Nakon nekoliko trenutaka ovaj napad prolazi.

Bar polovina žena u menopauznom periodu doživi valne vrućine. Za neke žene to je samo privremena smetnja, ali na većinu ostalih to djeluje veoma iscrpljujuće. Ovi talasi su prouzrokovani frustracijom nivoa hormona koja nastaje zbog toga što hipofiza nastoji da podstakne jajnike na proizvodnju estrogena.

         Dišite duboko

Treba znati da i stimulativna sredstva, poput kofeina i alkohola, mogu da doprinesu pojavi valova vrućine. Ishrana, fizička aktivnost i blagotvorno ljekovito bilje mogu biti od velike koristi u ublažavanju ovih tegoba. Na aparatu BIMED postoje programi za provjeru vrijednosti minerala i vitamina u organizmu.Na osnovu ove slike određuju se terapije i tretmani za svaku ženu zasebno.

Duboko disanje taskođer može da donese olakšanje u slučaju valova vrućine. Jedna nedavna studija koja je podvrgla 33 žene u menopauzi, koje su patile od učestalih valova vrućine, pokazala je da usporeno duboko disanje smanjuje njihovu pojavu za oko 50 %.

Istraživači pomišljaju da se dubokim disanjem možda smanjuje nadražaj srčanog nervnog sisteme koji obično prethodi valu vrućine. U tim prilikama jednostavno polahko i opušteno dišite petnaestak minuta. Vodite računa da dišete direktno iz stomaka. Vaš abdomen treba da se ispuni zrakom. Ovu vježbu praktikujte dva puta na dan.

Vitamini E i C za prevenciju

Mnoge žene su otkrile da im svakodnevno uzimanje 400 do 800 internacionalnih jedinica vitamina E i 1000 miligrama vitamina C pomaže u prevenciji protiv valova vrućine. Zato, pored namirnica bogatih ovim vitaminima, ženama se prepručuje da redovno uzimaju ova dva vitamina.

Uz ove, značajna odbrana od valova vrućine je i vitamin B6. Ovaj vitamin se često upotrebljava za liječenje depresivnosti do kojih dolazi usljed menopauze. Uzimajte svakodnevno 50 – 100 mg vitamina B6.

BLAGOTVORNO LJEKOVITO BILJE

GINSENG – ljekovita biljka bogata biljnim oblikom estrogena vrlo uspješno se upotrebljava za liječenja valova vrućine. Ginseng može da se nabavi u vidu kapsula i u vidu čajeva. Svakodnevno ispijajte jednu do dvije šoljice čaja ili uzmite jednu do dvije kapsule ginsenga dnevno. Savjetujem da upotrebaljvate američki ili sibirski ginseng.

Ginseng ne bi trebalo da uzimaju osobe sa povišenim krvnim pritiskom. A ukoliko vas za vrijeme menopauze snađe neredovno krvarenje, odmah se obratite svom liječniku.

.DON QUA – ljekovita biljka koju na orijentu veoma poštuju, poznata je kao ženski ginseng. Ima blago estrogensko dejstvo i može da ublaži talasne vrućine i ostale menopauzalne simptome.

 HMELJ – ljekovita biljka bogata fitoestrogenima. Može da vas smiri i pomogne da se opustite. Naročito je dobar za žene koje muči nesanica. Nekada su ljudi u jastuke stavljali cvjetove hmelja, poprskane sa malo alkohola i spavali na njima. Danas hmelj može da se nabavi u obliku kapsula. Popite jednu do dvije kapsule tokom dana.

ĐUMBIR – Šolja čaja od đumbirovog korijena može da vam povrati dobro raspoloženje.

VITEKS – ljekovita biljka koja se upotrebljava za uspostavljanje hormonalne ravnoteže i vrlo je popularno sredstvo za pomoć u menopauzi za razliku od ginseng i don kvaja. Nema estrogenskog dejsta. Viteks je dostupan u vidu kapsula i biljnih formula predviđenih za ženske životne promjene. Uzimajte po jednu kapsulu viteks tableta.

Japanke ne znaju za valne vrućine

Zanimljivo je da u japanskom jeziku ne postoji termin za valne vrućine. To je iz razloga što su ove tegobe vrlo rijedak simptom kod Japanki. Njihova ishrana je bogata proizvodima od soje koji su odlični izvori fitoestrogena, biljnih jedinjenja koja se u našem organizmu ponašaju kao estrogen.

Istraživači nagađaju da ovi estrogeni biljnog porijekla, mada slabije od pravih hormona, mogu da pomognu u ublažavanju nekih od simptoma menopauze.  Pored soje, bogate fitoestrogenima su lucerka, trešnja, ječam, jabuke, raž, krompir, biljna pšenica, džem i kvasac.

Čaj od imele

Dnevno uzimanje tri šolje čaja od imele koju smo potopili u hladnu vodu liječi sve bolesti srca, krvotoka i pritiska od kojih toliko pati savremeni čovjek.

Za žene je imela takođe višestruko korisna, jer regulisan krvotok zaustavlja i menstrualne tegobe, naročito kod jakog krvarenja, kao i poslije porođaja. Tegobe vezane za klimaks, aritmija, lupanje srca, valunzi, strah i gušenje, prolaze od imele.