Dr. hemijskih nauka Dina Pavlovna Baljasova: VRUĆA ILI HLADNA TERAPIJA KOD GLAVOBOLJA, IŠIJASA, UKLJEŠTENJA MIŠIĆA, SINUSA, REUME!?

Opšte je poznato da hladnoća odnosno toplota pomažu da nestane osjećaj bola. Ali u kojim slučajevima treba uz kožu da prislonite led, a kada je bolje da uzmete topli termofor? Ima li kontraindikadija?

Hladnoća izaziva sužavanje krvnih sudova, usporava krvotok u tkivima, smanjuje otekline i bolove. Toplota, naprotiv, širi krvne sudove, pojačava krvotok u njima, otklanja sputanost u zglobovima i mišićima…

U liječenju se uglavnom koristi ili jedno ili drugo, a ponekad se preporučuje i njihovo međusobno kombinovanje.

Ukliještanje i istegnuće mišića

Na bolno mjesto prislonite termofor napunjen kockicama leda i obmotan peškirom. Umjesto termofora možete upotrijebiti najlonsku kesu ili proizvode iz zamrzivača. U zavisnosti od jačine povrede, držite to na bolnom mjestu 15 minuta do pola sata. Po potrebi, ponavljajte to svaka tri sata.

Dvadeset četiri do 36 sati nakon povrede, na bolno mjesto stavite nešto toplo (flašu s vrućom vodom, obmotanu peškirom) – kako biste pokrenuli cirkulaciju.

VAŽNO: U slučaju problema sa srcem, ne stavljajte led na lijevo rame niti na vratnu stranu. Takođe, na noge nemojte stavljati ništa hladno ukoliko vas muči gangrena (nekroza) izazvana lošom cirkulacijom krvnih sudova ekstremiteta, ili pak dijabetes. Led držite na mjestu uklještenja ili istegnuća najviše pola sata, da biste izbjegli promrzline.

Akutni napad išijasa

O ishijalgiji (radikulitisu) govorimo kad se upale živci oko kičmenih pršljenova uslijed spondiloze ili diskushernije. Na bolnu tačku prislonite nešto hladno na 10 do 12 minuta. Praktikujte to tri-četiri puta dnevno.

Mnogima u ovakvom stanju pomaže i toplota: pola kilograma kuhinjske soli ugrijte u tavi (usput je miješajte varjačom), ali pazite da ne bude jako vruća. Naspite je u vrečicu od tkanine ili je zavežite u dvostruki sloj kuhinjske krpe. Stavite to na krsta i držite dok se so ne ohladi. Šema je ista: tri-četiri puta dnevno.

Kijavica i upala sinusa

Samo u prvim danima oboljenja stavljajte s obje strane nosa kesice sa zagrijanom kuhinjskom solju (u slučaju bolnih sinusa držite ih i iznad obrva). Dodatno grijite noge – držite ih u toploj kupki, u koju možete ubaciti prah od slačice, 10 do 15 minuta. Takođe, možete nasloniti vruć termofor na stopala.

Reumatoidni artritis

Dva-tri puta dnevno na zglobove stavljajte tople komprese i držite ih pola sata. U slučaju akutnog napada artritisa koristite prvo led dvaput dnevno po deset-petnaest minuta, a zatim toplu vlažnu kompresu (peškir pokvasite vrućom vodom pa ga iscijedite), takođe dva-tri puta dnevno deset-dvanaest minuta.

VAŽNO: u slučaju gnojnog sekreta zelene boje, kao i visoke tjelesne temperature, ne smije se grijati nos.

Glavobolja

Budući da glavobolja može biti različitog porijekla, takvo korišćenje toplote i hladnoće ima različito dejstvo. Recimo, ako bolujete od visokog pritiska, uz lijekove koje uzimate napravite toplu kupku za noge. U slučaju migrene savjetuje se da na sljepoočnice stavite frotirski peškir pokvašen vrućom vodom.

Mada, s glavoboljom se možete izboriti i ako primjenite suprotan metod – naslonite na čelo i sljepoočnice oblogu nakvašenu hladnom vodom. Kad se ohladi odnosno zagrije, zamijenite je novom. Činite tako sve dok vam se stanje ne poboljša.