Dr. Esmir Halilović: Muslimanu je veći grijeh igrati kladionicu, nego jesti krmetinu!

Manji je grijeh kada bi svaki dan pola kile krmetine pojeli, nego jedanput otišli i uplatili bingo ili sportsku kladionicu”. Taj imetak iz kladionice je proklet, šejtan ga dadne, pa ako ga pojede žena, ako ga pojede dijete, ako ga pojede babo, sve postaje prokleto – poručuje imam Halilović.
Medijis u objavili da je BiH država s najviše registriranih kladionica u Europi.Preko 2.500 kladionica je registrirano u Federaciji, a u RS-u oko 800. Nisu poznati podaci za istrikt Brčko. Prosta računica pokazuje da na oko hiljadu stanovnika dolazi jedna kladionica, a na svaku općinu/opštinu najmanje po 20 kladionica. Ne zna se broj ovisnika, ali zvanično je poreska uprava objavila da su kladionice među najrpofitabilnijim sektorima u BiH.

Skoro nevjerovatan paradoks, zemlja u kojoj se većina stanovništva izjašnjavaju kao vjernici muslimani, katolici ili pravoslavci, je rekorder po broju,u svim vjerama, zabranjenog kockarskog poroka.

O ovom problem rijetko ko govori u crkveno/džamijskim krugovima. Usudio se jedino progovoriti zenički imam dr. Esmir Halilović. On je u veoma žustrom I temperamentnom predavanju u džamiji u travničkom naselju Kalibunar uporedio muslimanske grijehe kockanja sa konzumiranjem svinjetine, koja se smatra većim muslimanskim grijehom.

On tvrdi da je Bošnjaku – muslimanu manji grijeh svakodnevno jesti po pola kilograma krmetine, nego svakim danom ići u kladionicu. Te pare iz kladionice su proklete i haram i za dijete, i za ženu, i za svakoga ko na bilo koji način ima dodira sa njima.

U BiH, na područjima gdje su najbrojniji narod Bošnjaci, imamo najviše kladionica. Bošnjaci su narod koji imaju najviše kladionica po glavi stanovnika.

“Imamo više sportskih kladionica i drugih budaleština nego bilo koja nacija. A Bošnjaku – Muslimani je veći grijeh igrati kladionicu, nego jesti krmetinu. Manji je grijeh kada bi svaki dan pola kile krmetine pojeli, nego jedanput otišli i uplatili bingo ili sportsku kladionicu”.
Taj imetak iz kladionice je proklet, šejtan ga dadne, pa ako ga pojede žena, ako ga pojede dijete, ako ga pojede babo, sve postaje prokleto – poručuje imam Halilović. (aura.ba/E.M.)