Domino efekat: Kako lakše i brže napredovati na poslu

Napredovanje u poslu zapravo pokazuje važne pohvale za naporan rad.

Međutim, nije sve tako jedostavo i postoje i drugi faktori koji utiču na napredak na poslu. Prema Shawnu Anchoru, svjetskom “stručnjaku za sreću”, jedan od najlakših načina prema sreći je “pozitivno se angažovati oko ljudi koji nam daju podršku.”

Drugim riječima – kad smo ljubazni prema drugima automatski smo i sretniji. Upravo ljubaznost može dramatično povećati šanse za napredovanje i uspjeh na poslu. Prije nekoliko godina Anchor je proveo istraživanje na 1.648 studenata s Harvarda.

Tražili su indikatore sreće u periodima visokog stresa. Otkrili su da sreća tada nema veze s hranom, meditacijom ili osjećajem zahvalnosti. Umjesto toga, indikator sreće broj jedan bila je povezanost između studenata u stresno vrijeme.

Još je zanimljiviji drugi podatak koji je Anchor otkrio. Dok je orginalna studija proučavala društvenu podršku, druga je gledala koliko su se studenti “dali” drugima odnosno koliko su oni osigurali podrške za druge, piše metro-portal.hr.

Koliko su brinuli o stanju drugih? Koliko su ih ispitivali trebaju li nešto? Koliko su vremena provodili s drugima? Sve su to bile kategorije.

Prema Anchoru, oni koji to najviše čine na poslu imaju 10 puta veću efikasnost, ali i 40 posto veće šanse da dobiju unapređenje.

No, stvar nije u tome da imate veće šanse jer ste “korisniji” već zato što vas pomaganje čini sretnima. Sve je to domino efekt pri čemu ste efikasniji, a onda i bolji kandidat za napredovanje.