Domaćinski ručak: VRHUNSKI GULAŠ IZ RERNE

Ukus savršenstva, jelo koje ćete obožavati i uživati u svakom zalogaju.

Sastojci: 1 kg junetine – od buta, 2 glavice crnog luka, 3 mrkve, 3 čehna bijelog luka, 4 babure paprike 1 konzerva paradajz pelata (mala konzerva, a možete svjež paradajz da isiječete na sitne kockice ili sameljete), 200 g šampinjona, 1 ravna kašika suhog začina, 100 ml ulja, 1/4 kašičice soli, pola kašičice bibera, 1 kašika crvene mljevene paprika, 1 kašika sušenog peršunovog lista, 1 kašika brašna i malo vode

Priprema:
Meso isjeći na krupnije kocke. Zagrijati ulje na jaču vatru, pa spuštati komade mesa, tako da između njih ima prostora kako se ulje ne bi hladilo nego se meso odmah pržilo.

Od 1 kilograma mesa imate dvije ture za pečenje. Kako pržite meso tako odmah ga spuštajte u posudu za gulaš. Dok se meso prži, isjeckajte luk na kockice i mrkvu na deblje kolutiće. U posudu u kojoj se pržilo meso spustite luk, malo posolite i propržlite ga par minuta. Dodajte mrkvu i promiješajte. Ostavite još nekoliko minuta.

Sklonite sa vatre, pa prespite preko mesa.

Odstranite paprici sjemenke, operite pa je isijecite odmah u posudu. Isjeckajte šampinjone na listove. Paradajz ili dodajte iz konzerve ili svjež isjeckajte ili sameljite.

Dodajte bijeli luk i začine.

Nalijte supu ili vodu. Ako uspete da taman prelije sve imaćete dosta čorbice (idealno uz tjesteninu), ako uspete manje dobićete gušći gulaš. Izaberite da li volite više ili manje.

Kada ste sve sastavili lagano varjačom prođite kroz posudu. Ne prevrćite i ne miješajte, samo prođite da se sve rasporedi.

Poklopite i stavite u hladnu rernu. Sada je ukljčite na 200 stepeni i slobodni se 2,5 do 3 sata. Onda se primaknite šporetu. Razmutite kašiku brašna u malo vode, da bude kao puding, gušće, tako neće biti grudvica, pa dolijte još malo vode, da bude kao smjesa za palačinke. Otklopite posudu, sipajte smjesu i promiješajte, opet vrlo lagano.

Kada promiješate vidjećete da li je pregusto, prerijetko ili taman za vaš ukus. Računajte da ćete jelo krčkati još pola sata do sat vremena. Tako regulišite vodu. Možete da ostavite otklopljeno kako bi još malo vode isparilo, a i ne morate. Sve je sad na kraju vaša procjena.

Poslije pola sata do sat vremena izvadite iz rerne, ostavite 10-ak minuta da “odmori” pa tek onda poslužite.