Domaći voćni sok koji pomaže kod grčeva u nogama

Višnja (Prunus cereasus) je hibridna voćka nastala križanjem slatke domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama. Bogata je snažnim antioksidansima antocijaninima koji joj daju boju i blokiraju COX-1 i COX-2 enzime koji sudjeluju u nastanku upalnih tipova prostaglandina kao i neke vrste analgetika. Tradicionalno se plod i sok višnje iz navedenih razloga rabi kao pomoć kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Stoga, ako vas muče grčevi i osjećate bolove u mišićima, naročito nakon vježbanja, možete si pokušati pomoći prirodnim sokom od višanja.

Istraživači sa Sveučilišta u Vermontu zaključili su da taj blagotvorni napitak pomaže organizmu da savlada grčeve i napetost u mišićima. U istraživanju je sudjelovalo 14 ispitanika podijeljene u dvije skupine. Prva je skupina tri dana prije i četiri dana nakon vježbanja pila taj napitak, a druga mješavinu nekih drugih sokova.

Rezultati su pokazali da su dobrovoljci u prvoj grupi imali minimalne bolove u mišićima u odnosu na one iz druge, iako su ulagali isti napor.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.