DOMAĆE KIFLE OD JEDNOG JAJETA: NJIHOV MIRIS ĆE VAS IZVUĆI IZ KREVETA, A SASTOJCI ČINE DA OSTANU MEKANE I SUTRADAN

Ništa ljepše od svježih i ukusnih kifla ujutru. Pogotovo kada stižu tople iz pekare. Ima li što bolje? Apsolutno ima!

Kifle koje biste vi mogli napraviti, od samo nekoliko sastojaka, biće najukusnije koje ste ikada probali.

Probudite ukućane predivnim mirisom koji prosto mami da ustanu iz kreveta i priredite i njima i vama najjednostavniji doručak za pamćenje.

Ono što je kod ovih kifla sjajno jeste da su preukusne, bez obzira jesu li tople ili hladne, a mekane će ostati i sutradan.

Sastojci:

– 500 g brašna

– 1 žličica sećera

– 1 žličica soli

– 1 žlica suhog kvasca

– 1 žlica maslaca

– 200 ml toplog mlijeka

– 100 ml tople vode

– 1 jaje

Priprema:

Pomiješajte u dubljoj posudi brašno, kvasac, sol, maslac i šećer. Bjelanjak odvojeno ubacite u smjesu s brašnom, a žumanjak sačuvajte za kasnije. Pomiješajte vodu i toplo mlijeko, a zatim lagano ulijevajte u posudu, sve vreme miješajući. Kada budete dobili kompaktnu smjesu, izvadite je i umijesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite oko sat vremena da nakvasa. Zatim ga ponovno premijesite i podijelite na devet jednakih dijelova. Svaki od njih malo razvucite oklagijom, pa je rukama obikujte u kiflu. Ređajte ih u pleh obložem pek papirom i ostavite da “odmore” još pola sata. Prije pečenja ih premažite žumanjkom i nožem rasijecite malo po vrhu kako bi dobili šaru. Pecite ih na 180 C oko 20 minuta.