Domaća kozmetika od tikvica: Najbolja hrana za kožu!

Apoteka u malom
Tikvice su bogate kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, organskim kiselinama, vitaminima B1, B2, C… Maske od ovog povrća (u stvari, sirovi pire) izvanredno vlaže, toniziraju, smekšavaju i hrane kožu, ujednačavajući boju lica. Sok od tikvica koristi se kao losion protiv kožnih upala i suhoće.

Odlično osvježenje: izrendajte tikvicu i iscijedite sok. Pire od tikvice nanesite na kožu lica i vrata, te sačekajte 20 minuta. Isperite masku toplom vodom.

Za hranjenje i posvijetljivanje: po četvrtina tikvice i ploda avokada, kašika meda, kašičica limunovog soka. Avokado izgnječite u pire, a zatim ga izmiješajte s medom i limunovim sokom. Dodajte masi tikvicu izrendanu nasitno, a zatim sve dobro izmiješajte. Nanesite to na lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Umijte se toplom vodom.

Hrani masnu kožu: dvije-tri kašike sitno izrndane tikvice, četvrtina čaše kefira, tri kašike čaja od kantariona, kašika soka od aloje (prodaje se u apotekama). Izmiješajte sve sastojke za masku i nanesite ih na lice. Držite 20 minuta i umijte se hladnom vodom.

Hranljiva krema za normalnu i suhu kožu: pripremite kašu od tikvica. Izmiješajte je s neosoljenim svinjskim salom (po 50 g svakog sastojka) i dodajte kašiku i po mlijeka. Sve dobro izgnječite dok ne dobijete homogenu smjesu. Dobijenu kremu nanesite na kožu lica i vrata. Za 20 do 30 minuta skinite ostatke papirnom salvetom.

 

 

Losion za svaki tip kože: manja tikvica, 100 ml votke, dvije kašike glicerina (prodaje se u apotekama). Izrendajte tikvicu, a kašu prelijte votkom. Ostavite to
da odstoji sedam dana na tamnom mjestu. Procijedite i dodajte glicerin.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!