Domaća kozmetika od tikvica: Najbolja “hrana” za kožu!

Tikvica je jedan od najbližih srodnika bundeve. Njena postojbina je Meksiko, gdje se ovo povrće uzgajalo još 3000. godine p.n.e. U Evropi su se tikvice pojavile u 16. vijeku i otad su neobično popularne u mnogim zemljama svijeta. Od tikvica se može pripremiti mnoštvo jela, ali malo ko zna da one nisu samo proizvod koristan za naš organizam – nego i odlično kozmetičko sredstvo, koje nam pomaže da produžimo mladost i ljepotu.

Hrana za kožu

Tikvicu isjeckajte na tanke krugove i nanesite je na očišćenu kožu lica i vrata. Nakon 20 minuta isperite lice nekuhanim mlijekom.

Maska za normalnu i suhu kožu

Kašiku rendane tikvice izmiješajte s jednim žumancetom, a ako je maska pregusta, dodajte joj kašičicu soka od tikvice. Držite masku na licu 20 minuta, a zatim se umijte toplom vodom.

Uklanja suvišni sjaj i primjetno čisti pore

Dvije kašike rendane tikvice i kašiku ovsenog brašna izmiješajte, a zatim tu smjesu nanesite na očišćeno lice. Nakon 15 minuta umijte se toplom vodom.

Ako imate kombinovanu kožu: izmiješajte kašiku tikvice izrendane nasitno i ovsene pahuljice poparene mlijekom, a zatim to nanesite na lice. Poslije deset minuta isperite hladnom vodom.

Njega uvele i suhe kože

Pomiješajte po kašiku sitno izrendane tikvice i pšeničnog brašna, kašičicu maslinovog ulja i jedno žumance. Pažljivo izmiješajte sve sastojke, a zatim ih nanesite na lice. Nakon 15 minuta umijte se toplom vodom.

Uklanja otoke i tamne krugove ispod očiju
Po kašika sitno izrendane tikvice i đumbirovog korijena. Izmiješajte sastojke i nanesite smjesu na dio ispod očiju. Držite masku 15 minuta, a zatim je isperite toplom vodom.

Izravnava bore

Trećina tikvice srednje veličine, kašika meda, kašika pavlake (nije obavezno). Izrendajte tikvicu i izmiješajte je s medom i pavlakom. Nanesite je na očišćeno lice i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Isperite toplom vodom. Ova maska izravnaće vam sitne bore i spriječiti pojavu novih.