Doktorica Mona Maličević: SUNCE NA KOŽI I ZELENIŠ NA TANJIRU ČUVAJU OD VIRUSA

  Mislim da će nestajanju virusa odnosno smanjenju broja zaraženih najviše doprinijeti povećanje mjera opreza od zaraze i to što se polako upoznajemo sa novonastalom situacijom, pa ćemo igrati na “poznatom terenu”. Savladaćemo i ovaj problem, kao i druge koje smo savladali u prošlosti

U jeku pandemije koronavirusa koja je zahvatila skoro cijeli svijet, svi se pitaju samo jedno – kako se zaštititi? Koronavirus ne treba shvatati olako. Lijeka još uvijek nema, tako da nam trenutno preostaju brojne mjere predostrožnosti na koje smo manje-više već navikli. Maske za lice odavno su postale uobičajen modni dodatak, socijalno distanciranje se praktikuje gdje god pošli, i čini se da ćemo još dugo vremena morati živjeti s brojnim ograničenjima.

A dok ne stigne zvanični lijek za koronavirus, moramo učini sve kako bismo ojačali svoj imunitet, a u tome nam naravno može pomoći promjena životnih navika, kao i poseban režim ishrane koji u prvi plan stavlja vitaminima i mineralima bogate namirnice.

Doktorica Mona Maličević iz Beograda otkrila nam je kako odabir određenih namirnica i pravilne higijenske navike mogu smanjiti rizik od zaraze.

 Salatu na tanjir, a šećer u smeće

 • Namirnice koje obavezno treba da unosimo u toku epidemije su one koje su antiinflamatorne, alkalne po prirodi, bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Na tanjiru treba da se nađe zeleno lisnato povrće, zatim crveno voće poput malina, borovnica, višanja, jagoda, a u jela što češće treba dodavati i malo kurkume.

 

 • Sve ove namirnice jačaju imuni sistem, a njihovim unosom pomažemo organizmu da se lakše detoksifikuje – savjetuje Mona.

Iako je slatkoća šećera svima dobro poznata stvar, a mnogima i potpuno neodoljiva, činjenica je da šećer ima i svoju tamnu stranu. Rafinisani šećer vezan je za pojavu niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, kvarenje zubi, gojaznost, karcinom debelog crijeva, itd. A upravo namirnice koje su bogate šećerom trebamo što prije baciti u smeće ukoliko želimo rizik od zaraze virusima svesti na minimum.

 • Namirnice koje treba da izbjegavamo i to ne samo dok traje epidemija, jesu rafinisani šećeri, transmasti i one namirnice koje produbljuju acidozu, odnosno kiselost tijela. Tu spadaju, slatkiši, hamburger, čipsevi, pice, mliječni proizvodi poput feta sira, margarin, pržena hrana u dubokom i rafinisanom ulju.

 

 • Posebno su štetni alkohol i sokovi, kako gazirani tako i oni na kojima piše da su voćni, a nisu svježe cijeđeni. Štetni sastav ovih namirnica ili produkt metabolizma nakon varenja istih dovodi do nastanka slobodnih radikala, povećavanja kiselosti tijela i opterećenje imunog sistema – objašnjava Maličević.

 

 Maske treba da nose i zdrave i zaražene osobe

Ako danas pitate deset različitih doktora o mišljenju da li zaštitne maske trebaju da nose samo zaražene osobe ili svi, vjerovatno ćete čuti deset različitih odgovora. I dok je u mnogim zemljama nenošenje maske i rukavica na javnom prostoru kažnjivo, postoje i oni koji misle da je riječ o svojevrsnom placebo efektu, i da nam ovi “modni dodaci” pružaju samo lažni osjećaj sigurnosti.

Slični stavovi se mogu čuti i kada je riječ o praksi pranja namirnica koje smo donijeli iz supermarketa.  Za doktoricu Monu Maličević, ovakva praksa ima logike.

 • Zamislite da imate bijele rukavice i da su infektivne površine obojene crnim mastilom. Kada biste rukom, bilo kojim drugim dijelom tijela ili namirniciom dodirnuli obojena mjesta i nastavili da dodirujete vaš potpuno bijeli stan, vidjeli biste na koji način i koliko daleko možemo da prenosimo uzročnike najrazličitijih zaraza.

 

 • Što se tiče maski za lice, one se s razlogom nose i u operacionim salama i u slučaju virusnih infekcija. Njihova uloga jeste zaštitna i mislim da treba da je nose i zdrave i zaražene osobe.
 • Ako morate otići do prodavnice, uradite to kada nije gužva , i uvijek držite odstojanje od ljudi. Također, nemojte rukavicama dodirivati lice i odjeću jer time možete prenijeti uzročnike zaraze sa ruku. Na taj način, nakon skidanja rukavica i pranja ruku, možete dodirnuti dio rukava ili telefon koji su potencijalno infektivni i zaraziti se najrazličitijim patogenima – savjetuje dr. Maličević.

  Dobra knjiga i meditacija tjeraju strah

Poremećaj svakodnevice i nove emocije proizvode strah i strepnju a zbog toga mentalno zdravlje može biti narušeno. Koronavirus kod mnogih je izazvao strah, brigu i anksioznost, ali uz zdrave navike i ovaj problem možemo savladati.

 • Upravo zbog porasta nervoze, negativnih misli i emocija poput straha, bijesa i tuge nastaje ogroman pad imuniteta i energije koja nam je potrebna u vrijeme krize.

 

 • Mislim da se svakodnevno treba baviti oplemenjivanjem misli kroz zdrave navike poput joge, meditacije, čitanja dobre knjige, vježbanja u udobnosti vlastite kuće i zdrave ishrane. Sve navedeno ima snažan pozitivan efekat na način razmišljanja emocija koje se javljaju u ovakvim i sličnim situacijama – smatra Mona.

 

Savladaćemo i koronu!

Odavno se može čuti teorija da će dolaskom toplijih dana i ljeta, koronavirus jednostavno nestati, a život će se postepeno vratiti u normalu. Mona, koja je po prirodi veliki pozitivac, vjeruje da će Sunce, uz povećane mjera opreza, odigrati važnu ulogu u tome.

 

 • Mislim da će nestajanju virusa odnosno smanjenju broja zaraženih najviše doprinijeti povećanje mjera opreza od zaraze i to što se polako upoznajemo sa novonastalom situacijom, pa ćemo igrati na “poznatom terenu”.
 • Savladaćemo i ovaj problem, kao i druge koje smo savladali u prošlosti. Da li će Sunce u tome pomoći? Mislim da hoće, gledano kroz prizmu svih dobrih strana koje sunčani dani nose sa sobom, a ne samim uticajem na virus kao virus – uvjerena je.

 Vitamini koji život znače

C vitamin: ljute i slatke paprike, čaj majčine dušice, spanać, kelj, ren, kivi, celer

D vitamin: sunčanje (20 minuta), jaja, šampinjoni, šitake, pomorandže

E vitamin: žitarice, sjemenke (susam, suncokret), kikiriki, hladno cijeđena ulja, mango, avocado, lisnato povrće, limun, paprika, kivi, celer, peršun, jaja (žumanjce)

 

 ROZI SMUTI ZA JAČANJE IMUNITETA

SASTOJCI:

2 šake šumskog voća

1 banana

2 kašike chia sjemenki

0.5 l bademovog mlijeka

Sve sastojke izblendati, pa popiti.

 ZELENI SMUTI ZA CJELOKUPNO ZDRAVLJE

  SASTOJCI:

Pola limuna

Pola celera

Jedna trećina krastavca

1kivi

0.5 l vode

Sve sastojke izblendati, pa popiti.

 

  Kako do čeličnog imuniteta?

Dovoljno sna (optimalno 8 sati)

Ukidanje procesuirane hrane, mliječnih proizvoda iz prodavnica I prostih šećera

Fizička aktivnost na otvorenom

D vitamin (sunčanje do 20 minuta)

Ishrana mogata antioksidansima: zeleno lisnato povrće I bobičasto voće

Sok od celera i limuna

Meditacija I oslobađanje od stresa

Zeleni čaj

Pojačana hidratacija

Kupke od sode bikarbone

Prelazak na prirodnu kozmetiku (pogotovo stikovi, dezodoransi, sapuni i mlijeka za tijelo)