Doktorica Mona Maličević: MOĆ LISNATOG POVRĆA I ŠUMSKOG VOĆA U BORBI PROTIV KANCERA I VIRUSA

 Zahvaljujuć  svim iskustvima prije i poslije operacije, danas sam osoba kakva sam i sanjala da ću biti. Zahvalna sam na svemu što sam doživjela i shvatam da su te lekcije bile neophodne da bih stekla znanje, vještine, dubine i empatiju koju imam sada. Moji prioriteti su znatno drugačiji. Moja perspektiva i pogled na svijet su drugačiji i mogu reći da sam ponosna  na sebe. Imam veliko poverenje u život i sve što mi donosi.

Priča Mone Maličević (27) iz Beograda počinje kada je kao trinaestogodišnjakinja saznala da boluje od malignog tumora desnog oka, što je u to vrijeme zahtijevalo radikalu operaciju. Bezazlena dječija igra za Monu se pretvorila u noćnu moru kada je drugar slučajno grudvom pogodio u oko, što je izazvalo bolove.

 • Ništa nisam vidjela, ali sam mislila da je to od udarca. Sutradan me mama odvela kod oftamologa, a nakon pregleda, doktorica mi je konstatovala tumor. Drugog rješenja, osim operacije i odstranjivanja očne jabučice kako bi mi spasili život, nije bilo. Ostati bez oka kao tinejdžerka koja je željela da se bavi manekenstvom za mene je značilo probuditi se u sasvim novom svijetu, i izgraditi svoje snove ispočetka. Neke ambicije su ostale sa djevojčicom koja je ušla u operacionu salu sa znanjem da postoji mogućnost da nikada ne izađe iz nje – kaže Mona.

Život nakon operacije donio je promjene. Kao srednjoškolka, a kasnije studentkinja sa invaliditetom, naša sagovornica se suočavala sa psiho-emotivnim izazovima kada su u pitanju odnosi u društvu i vezama, odnos prema samoj sebi, prihvatanje sebe, strah od odbacivanja, osjećaja niže vrijednosti… cijelog spektra negativnih uvjerenja s kojima se svakodnevno borila.

 • Tada krećem u intenzivan rad na sebi kako bih održala svoj integritet kao osoba. Sve što sam na svom putu naučila, koristim kako bih pomogla sebi , ali svakom ko mi se obrati za pomoć – kazuje Mona, koja je inače i osnivač i predavač seminara Promjena Paradigme Zdravlja na kojima objedinjuje znanja iz konvencionalne i alternativne medicine jer veruje da svakom zdravstvenom problemu treba pristupiti na holistički način

 Zaljubljena u medicinu

Nakon operacije oka, Mona nije koristila klasičnu vrstu terapije. Naravno, ispoštovala je sve preporuke ljekara o zaštiti od Sunca, nošenju naočala, redovim kontrolama, ali više od fizičkog iscjeljenja neophodno je bilo ponovo se vratiti na pravi životni kolosijek. Umjesto da očajava i poklekne pred činjenicom da će čitav žviot biti osoba sa invaliditetom, Mona je otjerala crne misli i počela raditi na izgradnji nove ličnosti.

 • Ono što je meni bilo neophodno kao terapija bilo je emotivno, psihičko i duhovno iscjeljenje. Edukacije, seminari, knjige, meditacija, rad na auri i unutrašnjoj energiji, podrška porodice i prijatelja… to je bio moj lijek – otkriva Mona koja se u medicini zaljubila još u osnovnoj školi, dok je kao pacijent u bolnici posmatrala rad i predanost ljekara koji brinu za tuđi život.

 

 • Nakon dužeg boravka kao pacijent u bolnici, odlučila sam da pomažem ljudima koji imaju zdravstvene izazove. Shvatila sam na svojoj koži koliko može da znači kada je doktoru ili medicinskom osoblju zaista stalo do pacijenta. Kada su puni znanja i možeš da im vjeruješ, kada su blagi, pozitivni i vjeruju da možeš da pobijediš iako si u teškoj situaciji… Ja sam poželjela da budem takav ljekar – priča nam Mona koja je svoju želju i ispunila.

 

Holistički pristup

Njeni pacijenti su dominantno žene, ali naravno, konsultacije su omogućene i muškarcima. Uglavnom su to žene koje imaju hormonske disbalanse, poremećaj ciklusa, probleme sa jajnicima, autoimunim bolestima kao što je Hašimotov tireoiditis, probleme sa viškom kilograma i sl.

 • Najčešće je riječ o ženama koje su preopterećene poslom i vode računa o porodici, pa im ostaje malo vremena za sebe, ženama koje žele da unaprijede svoj životni stil, kvalitet ishrane, izgled i raspoloženje. Pristup koji ja imam je holistički što znači da koristim sve alate klasične i alternativne medicine, moderne psihologije, kvantne i energetske meidicine i psihologije.

 

 • Holsitički pristup zdravlju znači pristup usmjeren na pacijenta, a ne samo na njegovu dijagnozu. Liječi se čovjek sa svim onim što on suštinski jeste – tjelesno, duhovno i umno biće koje se nalazi pred izazovom, pred problemom čiji je uzrok najčešće u izvorima kojima klasičan medicinski pristup ne pridaje mnogo značaja, što je ogroman propust. Zato su rezultati holistički tretiranog pacijenta mnogo bolji. Rezultat je zdrav, sretan i jak čovjek koji je prevazišao svoj problem – objašnjava Mona Maličević.

 

Bolest kao životna lekcija

Na svojim seminarima, doktorica Mona Maličević obavezno ističe pet najbitnijih stvari o kojima svako treba da vodi računa.

 • Vježbanje, kvalitetna ishrana, san, disanje i voda. Ako se trudite da se konstantno usavršavate u ovih pet oblasti, možete biti sigurni u jaku i vitalnu fiziologiju. Iste elemente preporučujem i osobama koje se bore s kancerom, ali ukazujem i na važnost toga da svaki pacijent mora sam donijeti mišljenje o vrsti tretmana. Pacijent mora da vjeruje da je taj tretman za nju najbolji i da će joj donijeti izliječenje, bez obzira radilo se o klasičnoj ili alternativnoj medicini. To važi i za ishranu za koju se pacijent odlučuje.

 

 • Savjetujem ishranu koja je usmjerena na detoksikaciju i osnaživanje imuniteta. Plan ishrane treba da bude napravljen individualno, specijalno za tu osobu. Mislim da je važno osluškivati svoje tijelo i poruke koje nam šalje kada je riječ o ishrani koju praktikujemo tokom nekog zdravstvenog disbalansa. Kroz sve te stvari sam i sama prolazila i morala sam naučiti kako se nositi sa radikalnim životnim promjenama.

 

 • Ostala sam psihički jaka jer sam imala vjeru da se sve dešava sa nekim razlogom, i sada znam da se svaki problem može prevazići ukoliko se ne odustane od rada na sebi i traženju životne lekcije koja se krije iza bolesti. Meni je moja bolest pokazala kojim putem treba da idem, a lično usavršavanje i pružanje pomoći drugima je ono u čemu danas poslije svega pronalazim najveće zadovoljstvo – uvjerena je Mona.

 

 Važnost biljne ishrane

Mona Maličević čvrsto vjeruje da nas je priroda blagoslovila sa svime što nam je neophodno kako bismo živjeli u zdravlju i blagostanju. Biljna ishrana je definitivno njen favorit jer smatra da se u biljkama nutritivno i energetski nalazi pravo zdravstveno bogatstvo.

 • U to može svako da se uvjeri ako samo jedan obrok u toku dana zamijeni potpuno biljnim i svježim namirnicama. Nisam pristalica agresivnog nametanja dominantno biljne ishrane, ali treba da znate da u određenim zdravstvenim stanjima apstinencija od mesa, mlijeka i mliječnih prerađevima i vještačke hrane (grickalice, sokovi, slatkiši, namazi…), može biti ključna u rješavanju zdravstvenih tegoba.

 

 • Moje omiljene biljke za konzumaciju su svo zeleno listano povrće zbog obilja vlakana i nutrijenata koji nas detoksikuju, zatim đumbir,celer, limun, crveno bobičasto voće koje nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, i naravno pečurke sa svojim antikancerogenim svojstvima, moćnim beta glukanom i ostalim antivirusnim i hranjivim svojstvima. Vjerujem da mi je ovakav način ishrane uveliko pomogao u tome da se maligne stanice kancera ne vrate.

 

 • Upravo ove namirnice su one koje preporučujem u trenutnoj situaciji epidemije korona virusa. Sve navedene biljke možete koristiti u zelenim smutijima sa dodatkom pečuraka u prahu, biljnim proteinima, kao što je konopljin ili kokosov, sa zelenom jabukom ili bananom. Preporučujem i kombinacije bademovog mlijeka sa malinama i ostalim šumskim voćem poput kupine, borovnice, ribizle i jagode – savjetuje dr. Maličević.

 

Salata uz svako jelo

Ustajem rano.  Idealno vrijeme buđenja mi je 5h kako bih mogla da posvetim sebi dovoljno vremena kroz pisanje dnevnika, meditaciju i knjige. Nakon toga sam spremna da se maksimalno posvetim svom poslu putem individuialnih konsultacija, rada na društvenim mrežama ili spremanju radionice, seminara, kursa… Liježem ranije i trudim se da zaspem prije 22h – otkriva ova mlada doktorica.

 

Što se tiče ishrane, Mona se hrani onako kako i savjetuje svoje pratioce.

 

 • Moj idealni dnevni meni sastoji se od tri jaja na oko sa salatom za doručak, rižoto sa pečurkama i salatom za ručak, i salatom sa kukuruzom i sjemenkama za večeru. Kao što primjećujete, šta god da jedem, salata je obavezna – kaže Mona.

 Izaberite zdravlje i pobjedu

Doktorica Mona ima i posebnu poruku za sve one koji se nalaze u nekom problemu, zdravstvenom ili bilo kojem drugom.

 • Ne očekujte od doktora ili bilo koga drugog da vam podari ozdravljenje, jer je u pitanju vaše tijelo. Samo Vi imate kontrolu nad njim i vašim životom. To je ono što zovu „izbor“. A za dobar izbor nikada nije kasno.
 • Bolest kao i iscjeljenje nastaju u sekundi. Predomislite se danas, promijenite smjer kretanja od nepovjerenja prema vjeri u dobro. U ovom minutu odlučite da ste dobro i da se udaljavate od svog problema, da on nestaje i blijedi, daleko iza vas…
 • Sljedećeg minuta se opet odlučite za isto i tako iz dana u dan. Svaki dan izaberite zdravlje i pobjedu. Ljubav prema sebi je eliksir života – proučuje dr. Mona Mlaičević.

 

 Smutite zeleni smoothie

Sastojci:

3 limuna

1 šoljica šumskog voća po želji (maline, jagode, borovnice, ribizle…)

5 stabljika celera

6 šoljica vode

1 đumbir

Priprema

Stavite sok od limuna, šumsko voće, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte.

  Primjena

Pijte po dvije čaše ovog napitka tri puta dnevno, prije obroka, u roku od tri dana, a zatim napravite pauzu od 7 do 10 dana i ponovite proces.