Doktori savjetuju: ŠTA JE NAJPRLJAVIJE U KUĆI, A MI NE PRIMJEĆUJEMO!

Otkako je počela pandemija korona virusa, svi smo počeli da sve češće čistimo po kući i koristimo sve jača sredstva za pranje. Da li je sve to dovoljno? Evi šta kažu doktori:

“U principu, može se reći da je kod većine sve intenzivniija kućna higijena. Primećuje se da su žene posebno brižne kad je u pitanju obuća, mada i ranije nije bilo mnogo onih koji uđu obuveni u kuću u kojoj živi pacijent – kaže iskusna doktorica, koa je minulih mjeseci obavile na stotine kućnih posjeta.

Ona dodaje da su u kućama i stanovima mnogo pažnje poklanja kvakama, vratima, posuđu, kuhinji…
“Ali, ono što se primjećuje, to je da su mnogima gornje površine plakara po sobama često zakrčene raznim stvarima i, moram priznati, dosta prašnjave. Svjesna sam da ljudi kubure s prostorom i da nemaju kud sa koferima, kutijama i sličnim predmetima – otkriva doktorica, te nastavlja:

“Ipak, ono što možda ne znaju i što im treba što češće skretati pažnju, to je da prašina koja se skuplja na horizontalnim površinama ne ostaje samo gore “negdje visoko”. Ona se pomjera pri najmanjem otvaranju prozora ili vrata, pada po stvarima i podu, udišemo je, a sa njom udišemo i sve one viruse, bakterije i alergene koji se za nju lijepe. Naravno, i sama prašina je alergen.

Zato je posebno važno da se obrati pažnja na sve visoke ćoškove, otvorene police sa knjigama, stalaže uz plafon i da se sa njih vlažnom krpom obriše prašina, a zatim sve ono što padne usisa sa tepiha i podova. Naročito to treba činiti u doba velike zaraze, kao i u redovnim situacijama, ukoliko u kući živi neko ko je obolio od astme ili alergije.

error: Content is protected !!