Doktori objasnili: EVO ZAŠTO NE MOŽETE DA ODOLITE DESERTU POSLIJE RUČKA

Ako spadate u grupu ljudi koja mora da pojede nešto slatko poslije ručka, niste jedini. I ako je to situacija kod vas, sigurno ste se nekad zapitali zašto se neodoljiva želja za slatkišima javlja baš tada, a odgovor na ovo pitanje dali su dr Majkl Krupejn i dr Mehmet Oz.

Stvar navike
Možda će vas ovaj podatak iznenaditi, ali to što ne može da odolite slatkišima zapravo je stvar navike.

“Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju želje za šećerom, podsticaj bi mogao da bude završetak večere, ponašanje je konzumiranje slatkiša, a nagrada je osjećaj koji imate nakon toga”, kaže dr Krupejn.

Dopamin, hormon koji je odgovoran za osjećaj sreće oslobađa se nakon uživanja u omiljenom desertu, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi je insulin.

“Kada jedemo šećer, povećava se nivo insulina u mozgu, što je naš put do nagrade. To prouzrokuje povećano oslobađanja dopamina, zbog čega se osjećamo dobro. Takođe, to pretvara naše ponašanje konzumiranja slatkiša u naviku. Kao rezultat toga, navikavamo se da ćemo se svaki put kada pojedemo obrok osjećati dobro samo ako nakon toga pojedemo nešto slatko”, objašnjava doktor.

On savjetuje da umjesto slatkiša koji sadrži previše šećera uzmete kockicu crne čokolade, kako biste zadovoljili želju za slatkišima.

Hormoni gladi
“Drugi razlog zbog kojeg imate želju za slatkišima poslije ručka mogao bi da bude povezan sa grelinom, hormonom gladi, kaže dr Oz.